Shakespeare na Hrade bude už siedmykrát

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

K bratislavskému Kultúrnemu letu už neodmysliteľne patria aj Letné shakespearovské slávnosti na Bratislavskom hrade. Tento rok sa umelci vo vzájomnej česko-slovenskej spolupráci predstavia divákom už po siedmykrát.

Na úvod slávností, prichádzajú so Shakespearovou „rozprávkou pre dospelých“ Snom noci svätojánskej. Príbeh hovorí o nešťastne zamilovanej Hermii v podaní Lucie Gažiovej, ktorú otec núti, aby si proti svojej vôli vzala bezcitného záletníka Demetria (Milan Ondrík.) Ona však zahorela láskou ku krásnemu a vznešenému Lysandrovi, stvárni ho Peter Kadlečík. V réžii Ľuba Pauloviča ďalej uvidíte Anikó Vargovú, Oldřicha Víznera, Sabinu Laurinovú a Táňu Pauhofovú. V kostýmoch Judity Sommerovej a na scéne Františka Liptáka sa predstavia na Bratislavskom hrade od 1. - 22. júla.

Ďalším divadelným počinom z autorského súdka Wiliama Shakespeara je uvedenie hry Ako sa vám páči, ktorú naštudoval skúsený divadelník Emil Horváth. Hneď dve roly, staršieho vojvodu aj jeho brata, hrá Marián Labuda. Ako zamilovaného Orlanda uvidíte Ladislava Hampla a Rosalindu hrá Soňa Norisová. V ďalších postavách hry môžete od 29. do 31. júla vidieť Zuzanu Norisovú, Martina Dejdara, Ondřeja Pavelku, Tomáša Pavelku či Miroslava Nogu. Hru Othello režijne pripravil Petr Kracik a v postave statočného Othella, ktorý podľahne intrigám zlomyselného radcu sa predstaví Michal Dlouhý. Ako Desdemona vystúpi Lucie Vondráčková, figúru plebejského Jaga stvárni Oldřich Navrátil. Hru uvádzajú od 2. do 5. augusta.

Po premiére v Prahe prichádza do Bratislavy v réžii Jakuba Korčáka aj najvýznamnejšia hra Shakespearovho neskorého obdobia Búrka. V role blazeovaného Prospera uvidia diváci trio výborných slovenských hercov: Dušana Jamricha, Emila Horvátha a Martina Hubu. Krásnu a nevinnú Mirandu, Prosperovu dcéru, stvárni Zuzana Kajnarová. V inscenácii Búrka sa po veľkom úspechu Kráľa Leara vracia na shakespearovské slávnosti aj Jan Tříska. Na Bratislavskom hrade hru uvádzajú od 10. do 13. augusta.

Vstupenky na predstavenia sú už v predaji a môžete si ich okrem BKIS na Klobučníckej ulici zakúpiť aj v Českej poisťovni na Plynárenskej ulici 7 a Cintorínskej 3. Hromadné objednávky a informácie na tel: 0902 126 936 a www.wshakespeare.sk. Vstupenky budú do 1. júla 2007 predávané za zvýhodnenú cenu.

(dš)
Páčil sa vám článok?