Bratislavské Kultúrne leto otvorí Keltská korzo párty

13.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Podujatiami tzv. otváracieho týždňa sa 17. júna začína v poradí už 32. ročník bratislavského letného festivalu kultúry a umenia Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2007.

Kultúrny maratón hlavného mesta potrvá tri mesiace. Na námestiach, nádvoriach, na lúke i pri Dunaji, na hrade či v Podhradí je pre Bratislavčanov i návštevníkov mesta pripravených takmer 200 pozoruhodných podujatí tohtoročnej sezóny, s účinkujúcimi z bezmála 20 krajín sveta na 15 atraktívnych scénach.

Seriál kultúrno-umeleckých podujatí veľkolepo otvára už tretí rok štedrý otvárací týždeň, ktorý do programovej ponuky priniesol od roku 2004 hlavný dramaturg podujatia - Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Nechýba medzi nimi Keltská korzo party, ktorá má medzi podujatiami Kultúrneho leta svoje stabilné miesto od roku 1998 - 17. júna o 19.00 h sa Hlavné námestie stane dejiskom vystúpenia The Cassidys (Írsko), chýbať nebude ani tanečný súbor Petronella, Zlaté husle a sólisti Lúčnice. Po dvoch rokoch sa v Bratislave opäť predstaví latinsko-americká hudobná lahôdka v podobe Spanish Harlem orchestra, stane sa tak 18. júna o 20.00 h, dejiskom jeho vystúpenia je Vodná veža (v prípade nepriaznivého počasia PKO Bratislava).

Deviaty ročník výstavy a ochutnávky slovenských a zahraničných vín Vino Gallery - Zblíženie s vínom sa uskutoční 20. júna o 18.00 h na Nádvorí Primaciálneho paláca. Sviatok hudby spojený s vystúpeniami slovenských a francúzskych hudobných zoskupení, ktorý sa pripravuje v spolupráci s Francúzskym inštitútom v Bratislave, nás čaká 21.júna, jeho dejiskom bude nádvorie Starej radnice.

Hneď na druhý deň, 22. júna, sa v Incheba Expo Aréne uskutoční otvárací koncert Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2007. Vystúpi speváčka a skladateľka Tori Amos, ktorá je jednou z najvýraznejších osobností svetovej populárnej hudby. Deň na to, 23.júna, nás čaká festival vojenských skupín a vystúpení čestných jednotiek, ktorého dejiskom budú námestia v centre mesta.

V dňoch 24. až 29. júna bude v Starej radnici a v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca Gitarový festival Johanna Kaspara Mertza, 30. júna o 18. hodine vystúpi v Spoločenskej hale PKO Mládežnícky orchester z Budapešti a Bratislavský chlapčenský zbor.

Myšlienka multižánrového festivalu mestskej kultúry vznikla v roku 1976 a odvtedy sa Kultúrne leto uchádza o priazeň bratislavského diváka.

(juh)
Páčil sa vám článok?