Umenie tapisérie na Bratislavskom hrade

13.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Bratislavskom hrade otvorili unikátnu výstavu vzácnych tapisérií zo 17. a 18. storočia. Pod názvom Umenie tapisérie prezentuje dvadsaťštyri veľkorozmerných tapisérií, ktoré pochádzajú z francúzskych a belgických dielní.

Tapisérie sú rozdelené podľa šiestich hlavných tém: Alexander veľký, Grécka mytológia, Biblické motívy, Kone a jazdectvo, Detské hry a Pastorálie (výjavy z vidieckeho života). Viacerým tapisériám boli predlohou obrazy významného maliara Charlesa Le Bruna, ktorý pôsobil na dvore Ľudovíta XIV. nazývaného Kráľ Slnko. Z ručne tkaných závesov a nástenných kobercov, ktoré kedysi slúžili na zvýšenie komfortu a okázalosti feudálnych príbytkov, sa tak stali diela nesmiernej hodnoty.

Diela pochádzajú zo zbierok múzea Le Petit Palais v Paríži. Múzeum uchováva veľmi významné zbierky francúzskeho umenia a starého umenia gréckej antiky a slúži verejnosti už od roku 1902. Výstavu na 2. poschodí Bratislavského hradu pripravilo Slovenské národné múzeum - Historické múzeum a potrvá do 2. septembra. Spolu s výstavami Giotto v Bratislave a Albrecht Dürer a jeho doba výstava dotvára letnú ponuku SNM, v rámci ktorej môžu návštevníci hradu vidieť tri unikátne výstavy za jedno vstupné, denne okrem pondelka od 9.00 do 17.00 h.

(dš)
Páčil sa vám článok?