O prezentáciu v centre mesta požiadalo 11 umelcov

12.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

O možnosť prezentovať sa v rámci pravidiel zakotvených vo všeobecne záväznom nariadení o voľných pouličných aktivitách zatiaľ prejavilo záujem 11 amatérskych umelcov.

Jedného z nich s gitarou a flautou už možno stretnúť napr. na Poštovej ul. či Hlavnom námestí, ďalšieho, tzv. jednočlenný orchester na Hlavnom námestí a Laurinskej ulici Komornú hudbu v podaní huslistky a violončelistky si možno vychutnať v podvečerných hodinách na Hlavnom, Rybnom námestí a uliciach Rybná brána a Laurinská. Portrét na počkanie záujemcom spravia na Poštovej. V druhej polovici budúceho týždňa prekvapia obyvateľov a návštevníkov prechádzajúcich po korze štyri živé sochy - Čumil, Mozart, Bakchus a Schöne Náci.

Nariadenie schválilo miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto v apríli, platiť začalo 15. mája. Stanovuje, kde všade možno pouličné aktivity predvádzať a za akých podmienok. Samospráva podporuje tento spôsob prezentácie, pretože prispieva k zatraktívneniu historického jadra. Súčasne však pamätá na obyvateľov a zamestnancov firiem. Nariadenie je vlastne kompromisom medzi všetkými, ktorí sa zdržiavajú počas dňa a večera v pešej zóne a priľahlých častiach Starého Mesta.

Voľné pouličné aktivity sa smú na území Starého Mesta vykonávať len po zaregistrovaní na miestnom úrade. Rozumie sa pod nimi umelecký prejav či činnosť jednotlivca alebo skupiny v oblasti výtvarnej, tanečnej, hudobnej, scénickej, alebo prezentácia vlastnej tvorby či záľuby, za čo sa nevyberá vstupné. Podmienkou je, aby dotyční neporušili a neohrozili verejný poriadok.

Dodržiavanie nariadenie sledujú mestskí policajti a poverení zamestnanci miestneho úradu. Za porušenie môžu vyrubiť pokutu do 1000 Sk.

Od mája do októbra sa výtvarné aktivity, živé sochy a pantomíma môžu predvádzať od 10.00 h,  ostatné až od 14.00 h (pia, so, ne), resp. 17.00 h (po - štv) do 21.00 h. V ostatných mesiacoch od 15.00, resp. 17.00 len do 20.00 h. Zastupiteľstvo pre pouličné aktivity vyčlenilo lokality. Napr. hudobné aktivity nie sú povolené na Hviezdoslavovom námestí, ktoré je promenádou a oddychovou zónou, bubnovať a narábať s otvoreným ohňom sa smie iba na Poštovej ulici, Kamennom a Rybnom námestí a časti dunajského nábrežia. Predstavenie s hudobnou produkciou môže trvať na jednom mieste maximálne hodinu.

Aktivity so súhlasom cestného správneho orgánu (mestská časť Staré Mesto) sú povolené:

  • na komunikáciach I. a II. triedy – námestia Hodžovo, Hlavné, SNP, Františkánske, Hurbanovo, Župné a Kamenné,
  • na komunikáciach III. a IV. triedy – ulice Poštová (od podchodu na Hodžovo námestí po Obchodnú ulici), Michalská, Ventúrska, Sedlárska, Rybárska brána, Laurinská, Panská, Biela, Zámočnícka, Hviezdoslavovo námestie, Fajnorovo nábrežie a dunajské nábrežie od Fajnorovho až po Dvořákovo, Beblavého ulica, Rybné námestie.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?