Bratislavská ZOO bude mať tri vzácne varany

10.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej ZOO pribudnú približne do mesiaca tri vzácne varany mangrovové. V rámci výmeny chovného programu medzi českými a slovenskými záhradami zapožičia pražská ZOO bratislavskej ZOO dvoch dospelých samcov a jednu samicu.

Bratislavská ZOO tak bude prvá na Slovensku, kde budú môcť návštevníci vidieť varany. Jaštery budú umiestnené v špeciálne prispôsobenom teráriu s bazénom a pieskom cca 30 metrov od vchodu po ľavej strane.

V súčasnosti pripravuje bratislavská ZOO expozíciu pre varany, ktorá by podľa Kruga mala byť dokončená do dvoch týždňov. "Priestory, ktoré predtým obývali krokodíly, budú slúžiť pre viac aktívne varany, ktoré dorastú do 1,5 metra. Pripravujeme pre ne dve prepojené a uzavreté expozície, súčasťou ktorých bude aj bazén a simulovaná súš," uviedol Martin Krug z bratislavskej ZOO. Pre ich chov je potrebné udržiavať ustálenú teplotu a pre absentujúce slnko zabezpečovať prísun vitamínu B. Varany sú dlhochvosté mäsožravé jaštery so zavalitým telom, pomerne dlhým krkom, ploskou hlavou a rozoklaným jazykom podobne ako hady. Živia sa potkanmi, králikmi, prípadne hovädzím mäsom.

(sita)

Páčil sa vám článok?