Súťažiaci uvarili 39 druhov rybacej polievky

10.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rybné a Hviezdoslavovo námestie v Bratislave v sobotu odpoludnia zaliala vôňa rybacej polievky, ktorú v kotloch na otvorenom ohni varilo 39 tímov v rámci medzinárodnej súťaže vo varení dunajskej rybacej polievky.

Návštevníci mohli výnimočne okoštovať 39 druhov polievok podľa slovenských, ruských, bulharských, rakúskych a maďarských receptov. Aj keď každý tím dostal od organizátorov zo združenia Devínska brána štyri kilogramy kaprov a rôzne koreniny, niektorým to nestačilo. "Doniesli sme si zubáča, šťuku, sumca i krevety, tiež malajzijské a austrálske koreniny," prezradil Daniel Leysek z Košíc, ktorý varil v 59-litrovom hrnci. Polievka, ktorú pripravil jeho kolektív, bola najlepšia. Rozhodla o tom gurmánska verejnosť. Odmenou im bol sud piva.

Ako druhý skončil tím Ozbrojených síl SR, ktorý získal šesť kartónov plechovkového piva. Tím mal suverénne najväčší stan, keďže bol z regrutačného strediska, ktoré tam pripravilo zábavné mokré hry nielen pre deti. Mal aj informačné pracovisko pre potenciálnych vojenských zamestnancov v armáde. "Najväčší záujem je o profesie vodičov, chemikov a operátorov technických odborov," uviedla pre TASR náčelníčka Regrutačného strediska z Banskej Bystrice Lenka Halásová.

Tretiu najlepšiu polievku uvaril tím Pohotovosť 1 z Bratislavy. Jeho členovia získali tričká s vtipným pivným nápisom.

"My sme varili typicky ruskú soljanku," konštatoval Marián Prešnajder z Devínskej brány. Okrem iných prísad dal do kotla kyslé uhorky a kapustu. Vraj taká polievka je dobrá po noci s vodkou. Ich gastronomický výtvor však nesúťažil, keďže ho varili organizátori. "Nechceli sme vyvolať podozrenie, ak by sme náhodou vyhrali," zdôvodnil s úsmevom Prešnajder.

(tasr)

Páčil sa vám článok?