Cesta Knorka do rozprávkovej Knorkdane

8.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Je váš život samá nuda? Žijete na hrade a zmyslom vášho života je utieranie prachu zo starých kníh? Túžite po zmene? Rozprávková bytosť Knork vám povie ako na to.

Príbeh o sile priateľstva, prekonávaní samého seba a najmä o hľadaní si miesta pod slnkom divadelne pripravili študenti 3. ročníka VŠMU, katedry Bábkarskej tvorby. Divadelné predstavenie s názvom Knork je bakalárskou inscenáciou spracovanou na motívy rozprávkovej knihy Knorken, od dánskeho rozprávkára Petra Mouritzena. Z dánskeho originálu ju preložil Slavomír Jurica, autorom dramatického textu je Peter Palik. Pod vedením pedagogičky Mgr. Art. Marty Žuchovej pripravili študenti inscenáciu s bábkami, ktorá je určená deťom, zaujme však aj dospelých. Knork je bezbranná bytosť, ktorá sa príšerne nudí. Nielen psychológovia vedia, že nečinnosť a nuda sú najväčšími nepriateľmi človeka a živnou pôdou pre všetky peststvá, ktorými môže nasiaknuť nielen detská duša.

Raz, pri utieraní prachu z kníh, však Knork spozná priateľa. Knižného červa menom Bo. A priateľstvo je zase živnou pôdou pre nádejnú budúcnosť a zmysluplný život. A tak sa táto dvojica vyberie do sveta. Nakoniec dorazia do mesta Knorkdaň, kde poznajú všetkých žijúcich i nežijúcich Knorkových predkov, mimochodom zakladateľov mesta. A tu obaja cestovatelia zožnú najväčší úspech. Veľkým fanfáram však predchádzalo urputné hľadanie, často bezvýchodiskovosť, slzy a plač. Pocity známe nielen bábkovému Knorkovi. Živosť scény, hravosť bábkohercov, miestami živelnosť, sem-tam zádumčivosť - to sú zakladné atribúty o ktoré sa opiera rozprávková hra. Popretkávaná veselými pesničkami robí detskému divákovi skvelého sprievodcu na neľahkých cestách dobroduha Knorka.

Účinkujú B. Juríčková, V. Koščová, J. Stieranková, B. Zamišková, scénu a kostýmy pripravila Michaela Getlerová, réžia Peter Palík. So svojimi deťmi môžete predstavenie navštíviť najbližšie 11. júna o 10.00 v Štúdiu 1 Divadelnej fakulty VŠMU na Zochovej 1, od jesene budú predstavenie uvádzať v bývalej budove Malej scény SND na Dostojevského rade.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?