Giottove maľby na Bratislavskom hrade

6.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na 3. poschodí Bratislavského hradu otvorili výstavu fotografických reprodukcií fresiek jedného z najvýznamnejších talianskych maliarov Giotta di Bondoneho.

Výstava návštevníkom takmer v životnej veľkosti predstaví čaro jeho najdôležitejšieho diela - padovskej kaplnky Scrovegniovcov.

I keď nikto nespochybňuje jedinečnosť a neopakovateľnosť zážitku pri návšteve skutočnej kaplnky, bratislavská inštalácia putovnej výstavy pri mierke 1:4 ponúka podmienky porovnateľné s návštevou kaplnky v Padove.

Dojem „skutočnosti“ podporuje oceľovo-hliníkový architektonický model kaplnky o veľkosti 8,6 x 7,5 metra, v ktorom môžu návštevníci nasávať nebeskú atmosféru fotografickej scénografie rovnakého rozmiestnenia ako pri originálnej verzii. Výhodou je množstvo detailov a teda i možnosť vidieť zblízka aj tie zobrazenia, ktoré sú v padovskej kaplnke vzdialené 8 metrov. Verné kópie fresiek sú sprevádzané aj dvadsiatimi didaktickými panelmi o živote, diele a vplyve Giotta na ďalší vývoj maliarstva. Výstava potrvá do 5. augusta.

(dš)
Páčil sa vám článok?