Názov Divadlo P. O. Hviezdoslava ostane

31.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch vláda schválila predaj budovy Divadla P. O. Hviezdoslava mestu. O budúcnosti divadla sme sa pozhovárali s vrchným radcom primátora Bratislavy Dionýzom HUTÁROM.

- Základnou úlohou bude doriešiť majetkové a finančné záležitosti okolo prevodu budovy zo štátu na mesto, pripraviť podrobný odovzdávací protokol samotného objektu a v spolupráci s technickými a prevádzkovými pracovníkmi pripraviť audit súčasného technického stavu celej budovy, nielen priestoru divadla. Na základe takto zisteného skutkového stavu a deklarovaného záväzku mesta bude samospráva v rámci svojich možností hľadať finančné prostriedky na nutné technické vybavenie a štandardnú divadelnú a umeleckú prevádzku.

Bude potrebná rekonštrukcia budovy divadla?

- Rekonštrukcia celého objektu v súčasnosti neprichádza do úvahy. Bude potrebné doplnenie technického vybavenia a vytvorenie podmienok na štandardné fungovanie divadla. Pôjde napríklad o doplnenie svetelného vybavenia, audiotechniky a obslužného zázemia pre umelcov a návštevníkov divadla.

Aké sú predstavy mesta o ďalšom smerovaní DPOH?

- V týchto dňoch primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský intenzívne rokuje s predstaviteľmi slovenskej divadelnej obce. Má to formu konzultácií a hľadania modelu fungovania divadla v budúcnosti. Zatiaľ prevažujú názory, že Divadlo P. O. Hviezdoslava by sa malo otvoriť mladej a strednej generácii divadelných umelcov, ktorí by sa mohli pokúsiť sformulovať svoj umelecký názor v tomto divadle. Z toho vyplýva jednoznačná snaha mesta, aby v týchto priestoroch naďalej pokračovalo divadlo a aby sa tento historický priestor nezmenil na akýsi „kultúrny dom“. Je predpoklad, že historický názov divadla ostane zachovaný. Po doriešení vízie divadla bude najdôležitejšou úlohou nájsť odpoveď na otázku ekonomického zabezpečenia jeho fungovania.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?