Čitáreň po siedmich rokoch opäť slúži verejnosti

30.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po siedmich rokoch je od 23. mája otvorená zrekonštruovaná letná čitáreň U červeného raka. Revitalizácia Michalskej priekopy na pešiu oddychovú zónu bola jednou z priorít rozvoja mesta Bratislavy.

Čitáreň U Červeného raka sa nachádza v jednej z najatraktívnejších lokalít historického jadra Bratislavy. Návštevníci tu majú na čítanie k dispozícii 7 denníkov a 23 časopisov. Čitáreň je prístupná zadarmo, pre všetkých, čitateľský preukaz Mestskej knižnice nie je podmienkou na vstup. Otvorená je od pondelka až do soboty od 9.00 do 19.00, v júli a v auguste Mestská knižnica uvažuje o predĺžení do 20. hodiny. V čitárni sú k dispozícii i propagačné materiály o Bratislave pre turistov.

V spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom budú pripravené v rámci kultúrneho leta zaujímavé podujatia s pôvodnou i prekladovou literatúrou, prezentácie literárnych časopisov i publikácií, koncerty i divadelné predstavenia pre deti.

Čitáreň je umiestnená na dne bývalej obrannej priekopy mesta a je obklopená mnohými pozoruhodnými pozostatkami bývalého stredovekého opevnenia. Vstup do čitárne (záhrady) je cez barokový dom (Michalská 26), postavený do barbakanu Michalskej brány pred polovicou 18. storočia. Cez kamenný portál a podbránie sa možno dostať ku schodom, ktoré vedú dole, na úroveň bývalej priekopy. Tento priestor sa ako letná čitáreň začal využívať v roku 1961. Atraktívne prostredie zaujalo aj umelcov, konali sa tu najmä literárne pásma a koncerty, ale aj výstavy plastík, záhradnej keramiky, skalničiek a bonsajov.

Rekonštrukciou v rokoch 1974 - 1977 boli priestory čitárne rozšírené až po Prašnú bránu. V 70. a 80. rokoch 20. storočia Mestská knižnica pripravila v čitárni množstvo podujatí pre verejnosť, väčšina z nich sa realizovala v rámci kultúrnych liet. Čitáreň takto fungovala až do roku 2000, keď na jar prasklo historické kanalizačné potrubie a časť čitárne sa prepadla. V tom roku už sezóna v čitárni nebola obnovená.

Stavebné práce na úprave čitárne sa začali na prelome rokov 2005 a 2006 prácami na obnove Michalského mosta. V máji 2006 boli ukončené práce Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s. Stavebné práce na úprave územia sa tak mohli začať realizovať v plnom rozsahu: terénne úpravy, spevnené plochy, chodníky, úprava jestvujúcej zelene a nové sadové úpravy, verejné osvetlenie, rozvody nízkeho napätia na uskutočňovanie komorných spoločenských podujatí, polievací vodovod a odvodnenie, úprava podmostných oblúkov na využitie čitárňou, vybudovanie WC pre návštevníkov, statické zabezpečenie Michalského mosta vrátane reštaurátorských prác na kovovom zábradlí, rekonštrukcia priestorov pre prevádzkovateľa čitárne Mestskú knižnicu a úprava priechodu pre verejnosť a priľahlej fasády objektu Michalská 26.

Náklady na revitalizáciu Michalskej priekopy - čitárne Červený rak, boli takmer 22 miliónov korún a boli hradené z financií vyčlenených na program rozvoja priorít mesta Bratislavy.

(juh)

Zrekonštruovaná letná čitáreň U červeného raka je po dlhých siedmich rokoch opäť k dispozícii verejnosti a opäť sa stane dejiskom kultúrnych podujatí najmä komornejšieho charakteru.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?