V Divadle West to nie je jednoduché

24.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Máte šesťdesiat rokov, ste profesorom matematiky a lomcuje vami nezlomná chuť na vašu dvadsaťročnú žiačku? Nechajte si ju zájsť. Byť s ňou totiž vôbec nie je jednoduché.

Francúzsku bulvárnu komédiu No, nie je to jednoduché napísal autor Jean Claude Islert a v réžii Ľuba Romana, ktorý je aj predstaviteľ hlavnej postavy, starnúceho profesora Eduarda, ju uviedlo Divadlo West. Aj keď má komédia označenie bulvárna, svojím obsahom popiera bulvárnosť, s akou niektoré médiá preferujú vzťahy s jednou a viacgeneračnou priepasťou. Autor sa skôr prikláňa k medicínskemu hľadisku a predstavuje staršieho profesora ako usadeného muža, milujúceho pokoj a široké trenírky.

Aj keď pôvodne svojej žiačke odporúčal dať si dole podprsenku, aby lepšie pochopila logaritmy, snubný prsteň, po ktorom mladá deva urputne túži, si na prst nastoknúť odmieta. Keď do deja vstúpi mladý milenec bývalej manželky a básnik v strednom veku, ktorý zas nekontrolovane miluje profesorovu dcéru - tínedžerku, vytvorí sa naozaj vhodná, mäkká pôda pre to, aby v nej vzklíčilo (a vyrástlo) semeno hojného humoru, pôsobivých scén, zamotaných situácií, neriešiteľných vzťahov a vtipných scénok.

Režisér a herci (Karin Haydu, Dagmar Bruckmayerová, Lucia Hurajová a Pavol Topoľský) využili autorov talent pre vystihnutie komických situácií a pripravili v Divadle West komédiu okorenenú pravou maďarskou chilli papričkou, ktorá sa zapíja lahodným francúzskym vínom. Kontrast medzi vyťahanými profesorovými trenírkami a bledomodrými džínami, do ktorých je vtisnutá profesorova milenka, využila autorka scény a kostýmov Slávka Semancová, a tak si divák o vzťahu netradičnej dvojice dokáže urobiť predstavu ešte skôr, ako by povedali čo len jediné slovo. A keďže v Divadle West nehrajú pantomímu, slovné súboje medzi aktérmi vhodne umocňujú vizuálny obraz komických párov.

Starnúci páni profesori! (A nielen vy). Ak máte mladé milenky, rozhodne s nimi na komédiu No, nie je to jednoduché do Divadla West nechoďte. Ak sa tak napriek rozhodnete, nebudete to mať jednoduché.

Dáša Šebanová

Ľubo Roman, Dagmar Bruckmayerová a Karin Hajdu už vedia, že to nie je jednoduché...
FOTO -divadlo west

Páčil sa vám článok?