Šesťdesiate roky v Pálffyho paláci

23.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Svieži vzduch šesťdesiatych rokov ovanul GMB Pálffyho palác na Panskej ulici 19. Práve tu otvorili výstavu s názvom Pápež fajčil trávu. Podtitul spresňuje zámer výstavy a znie rocková hudba a alternatívna vizuálna kultúra 60. rokov.

Prechádzka výstavou je návratom o temer polstoročie späť. Vnoríte sa do farieb a hudby 60. rokov a nasiaknete atmosférou a vôňou tohto obdobia. Aj keď máte pocit, akoby sa vo vzduchu vznášala vôňa marihuany, nie ste omámení. Aj názov výstavy chápu jej organizátori ako metaforu. Symbol slobody, ktorú 60. roky predstavovali. „Názov výstavy určite nemá byť reklamou na drogy. Môj názor, ktorý odmieta legalizáciu mäkkých drog a odmieta konzumáciu akýchkoľvek drog, je verejne známy,“ hovorí riaditeľ Galérie mesta Bratislavy PhDr. Ivan Jančár.

Kurátor výstavy Zdenek Primus sa k nemu pridáva: „Táto výstava je o emóciách. Najmä o rockovej hudbe a jej vplyve na grafický dizajn. Celebruje našu mladosť. Názov výstavy je mierne pozmenený titul piesne a gramofónovej platne Davida Peela..“ Osemdesiatročná kurátorova priateľka spomína na obdobie 50. rokov ako na najkrajší čas svojho života. „Ako je to možné, veď bolo obdobie procesov?“, čuduje sa jej spoločník. „Ale ja som bola vtedy mladá.“

Výstava nie je o stratenej mladosti. Návštevnosť v českých mestách láme rekordy, na výstavu sa tešia aj ľudia, ktorí idú práve maturovať. Vystavené sú psychedelické plagáty zo San Francisca, rockové plagáty českej a zahraničnej proveniencie, obaly gramofónových platní vyznačujúce sa jasným umeleckým názorom, ale aj obaly platní, ktoré mali kľúčový význam vo vývoji hudby. Môžete tu vidieť časopisy, najmä Mladý svet, v ktorom majú návštevníci možnosť prečítať si príspevky o vývoji českej spoločnosti.

Na výstave možno vidieť knihy a brožúrky zaoberajúce sa hudbou, hippie kultúrou, drogami, prvými vesmírnymi letmi, ale napríklad aj vojnou vo Vietname. Katalóg k projektu má 110 strán, 130 farebných reprodukcií, nálepky a je zabalený do dvojstranného plagátu. Bol ocenený ako najkrajší katalóg roku 2005 v ČR. Výstava v Pálffyho paláci potrvá do 26. augusta.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?