Môžete si pozrieť online: Filharmónia pozýva na Adventný koncert Slovenského komorného orchestra

5.12.2021
0

Zdroj: SF/Peter Brenkus

Páčil sa vám článok?

Slovenská filharmónia (SF) pozýva svojich priaznivcov na nedeľný online Adventný koncert Slovenského komorného orchestra pod vedením umeleckého vedúceho Ewalda Danela. Záznam koncertu môžu sledovať na stream.filharmonia.sk o 16.00 h. Informovala o tom tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Ďalej spresnila, že na programe sú dve symfonické diela - Symfónia č. 5 B dur, D. 485 Franza Schuberta z roku 1816 a slávna Mozartova Symfónia č. 40 g mol, KV 550, ktorú skomponoval v roku 1788.

Piata symfónia Franza Schuberta bola v 19. storočí známa ako "symfónia bez trúbok a bicích", no absentujú v nej i klarinety. Zo všetkých autorových symfónií vyžaduje najmenšie obsadenie. "Dielo si získalo obdiv najmä vďaka Schubertovej melodickej invencii, odvážnej harmónii a majstrovskej polyfónii," priblížila Tolstova.

Symfónia g mol, KV 550 patrí do Mozartovej záverečnej symfonickej trilógie. "Naplno sa v nej odzrkadľuje skladateľov vrcholný štýl, v ktorom sa oveľa výraznejšie než predtým prikláňa k tragickejším výrazovým polohám a kontrapunktu," poznamenala Tolstova.
Filharmónia upozorňuje, že po odvysielaní ostáva nedeľný Adventný koncert SKO v jej hudobnom archíve. Záujemcovia ho nájdu na stream.filharmonia.sk.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?