Takto odôvodnila prevádzka v nákupnom centre, že je esenciálna a môže byť otvorená. Súhlasíte?

2.12.2021
tabak

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Podľa vyhlášky, ktorú schválila minulý týždeň vláda, môžu byť otvorené iba prevádzky poskytujúce základné služby a potreby tzv. esenciálne prevádzky. Viacerí čitatelia sa na nás obrátili s otázkou, či je takouto výnimkou aj prevádzka, ktorá ponúka nahrievaný tabak. Ako to dopadlo a čo na to úrad verejného zdravotníctva?

Na Slovensku od štvrtka (25. 11.) platí na 90 dní núdzový stav a na dva týždne takzvaný lockdown so zákazom vychádzania. Rozhodla o tom vláda a lockdown u nás platí od minulého štvrtka. Ide o lockdown pre všetkých, zaočkovaní nemajú výhody.

Nový režim mal priniesť zmeny vo viacerých oblastiach, narobil však trochu chaos viacerým ľuďom, ktorí nevedia, čo je a čo nie je otvorené a povolené predávať. Po novom môžu byť otvorené iba prevádzky poskytujúce základné služby a potreby tzv. esenciálne prevádzky. Tie fungujú v režime Základ pre všetkých obyvateľov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zoznam všetkých esenciálnych prevádzok, ktoré môžu byť otvorené a celú platnú vyhlášku nájdete TU. Sú to prevádzky, ktoré môžu byť otvorené od 5:00 do 20:00 hod. a môžu fungovať v režime základ, teda pre všetkých. Medzi predajne, ktoré môžu byť otvorené, patria napríklad obchody s obuvou, nie však už obchody s oblečením.

Zdroj: nc

​Predajne ponúkajúce neesenciálny tovar sú zatvorené.

Počet zákazníkov v predajniach je obmedzený predajnou plochou, keď na jedného zákazníka musí pripadať najmenej 25 m2. Ak má prevádzka menej ako 25 m2, môže v nej byť v rovnakom čase len jeden zákazník. V obchodných domoch môžu byť otvorené iba prevádzky so základnými potrebami, musia byť uzavreté detské kútiky a sedacie sekcie, a tiež platí zákaz konzumácie jedál a nápojov. 

Viacerí čitatelia sa na nás obrátili s otázkou, prečo má predajňa s nahrievaným tabakom plne otvorené. Pýtajú sa, či je to typ prevádzky, ktorá ponúka zákazníkom esenciálny, a teda nevyhnutný tovar. Podľa čitateľov je bizár, že má otvorené predajňa ponúkajúca nahrievaný tabak, ktorý užívateľom škodí na pľúca. "Je podľa vás IQOS Slovakia životne dôležitý obchod, ktorý potrebujeme mať v lockdowne a núdzovom stave otvorený? Ešte podporíme, aby si ľudia prefajčievali pľúcko počas covid pandémie?" sťažuje sa čitateľka.

Nepáči sa to ani niektorým fitness trénerom. Argumentujú, že fitnescentrá, ktoré udržujú ľudí fit, zatvorili, ale ľudia môžu chodiť nakupovať  výrobky škodlivé zdraviu. My sme situáciu preverili a oslovili Regionálny úrad verejného zdravotníctva a ich odpoveď je takáto. "Vo všeobecnosti možno konštatovať, že prevádzky predaja nahrievaného tabaku nie sú uvedené vo vyhláške ÚVZ SR medzi tými, ktoré majú povolenú prevádzku," uviedol pre banoviny Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR. Ako ďalej dodal, prevádzky obchodu môžu mať výdajné miesto na tovar zakúpený na diaľku a na vrátenie a reklamáciu tovaru. Prevádzka v nákupnom centre však nefungovala ako výdajné miesto, je otvorená pre všetkých. Aj v predajni nám potvrdili, že sú otvorení normálne, skrátili len dobu prevádzky, v čase pandémie zatvárajú o hodinu skôr. Podľa ich slov môžu byť otvorení a patria do výnimky noviny a tlačoviny, ktorá je uvedená vo vyhláške § 2 v bode 2.

Vo väčšine prípadov prevádzky, ktoré majú online predaj, fungujú ako výdajne miesto. Tovar si tu teda po online rezervácii či online kúpe prídete prevziať. Na dverách predajne nájdete informácie o tom, kedy daná prevádzka tovar vydá prípadne telefonický kontakt na prevádzku.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Hliadky polície kontrolovali dodržiavanie platných opatrení v nákupných centrách aj dnes. Boli sme svedkom kontroly, keď riešili situáciu skupinky osôb, ktorí mali nasadené rúško namiesto respirátora.

Zdroj: nc

​Nákupné centrum v čase obeda bolo poloprázdne. Boli tam ľudia nakúpiť si potraviny, drogériu a rady sa tvorili pred službami ako sú banky či pošta.

Zdroj: nc

To, že o očkovanie je záujem, svedčí aj rad ľudí, tvoriaci sa pred očkovacím centrom, ktoré tu zriadila župa. 

Zdroj: nc

​(nc)

Páčil sa vám článok?