UNB upozorňuje na preťažené urgenty pacientmi, ktorých by mohli liečiť všeobecní lekári

30.11.2021
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Urgenty v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) sú posledné týždne preťažené pacientmi s diagnózami, ktoré dokážu vyriešiť aj všeobecní lekári.

Rovnako podľa najväčšej nemocnice na Slovensku absentuje epidemiologická ambulancia pre pacientov s ľahším priebehom COVID-19. Šéf UNB Roland Schaller preto zvolal v pondelok (29.11.) stretnutie zainteresovaných s cieľom posilniť spoluprácu najmä s ambulantnou sférou. 

„Cieľom tohto stretnutia bolo posilniť spoluprácu s ambulantnou sférou pri liečbe pacientov s ľahším alebo stredne závažným priebehom ochorenia,“ ozrejmil riaditeľ UNB. Stretnutia sa zúčastnili prednosta okresného úradu, zástupca Bratislavského samosprávneho kraja, zástupca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, zástupca všeobecných lekárov samosprávneho kraja a zástupcovia z neštátneho sektora.  

„So zástupcami jednotlivých sfér sme hľadali spoločné riešenia ako posilniť pohotovostné služby pre ambulantných pacientov,  ktorých neustále pribúda a sú tak odkázaní najmä na naše pracoviská urgentu, ktoré za posledný mesiac zaznamenali vysoký nárast pacientov či už s ochorením COVID-19 alebo inou diagnózou,“ povedal Schaller. O vzájomnú kooperáciu pri starostlivosti o pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu, už UNB požiadala aj iné nemocnice a špecializované ústavy v rámci Bratislavského kraja.

Na zhoršenie dostupnosti všeobecných lekárov pacientom upozornili v utorok aj niektorí lekári špecialisti. Viacero praktických lekárov podľa špecialistov počas pandémie nového koronavírusu neordinuje alebo svojich pacientov posiela v akútnom stave do najbližšej nemocnice. Pacienti sa podľa ich slov niekedy aj sami rozhodnú nenavštíviť ambulanciu z dôvodu obavy z infekcie.

V Univerzitnej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 344 pacientov s ochorením COVID-19. V rámci reprofilizácie naďalej navyšuje lôžka pre COVID pacientov, v súčasnosti sú podľa UNB jej priestorové a personálne kapacity maximálne vyťažené. 

 

(TASR) 

Páčil sa vám článok?