Ministerstvo zdravotníctva pre omikron pripravuje kroky na identifikáciu ľudí z rizikových krajín

27.11.2021

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripravuje v súvislosti s novoobjaveným variantom omikron nového koronavírusu kroky na identifikáciu ľudí, ktorí boli v potenciálne rizikových krajinách. Medzi nimi je Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong či Seychely.

 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripravuje v súvislosti s novoobjaveným variantom omikron nového koronavírusu kroky na identifikáciu ľudí, ktorí boli v potenciálne rizikových krajinách. Medzi nimi je Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong či Seychely. 

"Cieľom identifikácie osôb je ich následná domáca karanténa, sekvenovanie vzoriek, čím sa zamedzí prípadnému ďalšiemu šíreniu vírusu," priblížila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

O ďalších krokoch bude podľa nej rezort zdravotníctva, prípadne ÚVZ SR informovať v blízkej dobe. Ubezpečila však, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) spolu s odborníkmi situáciu veľmi pozorne sleduje. "Je v intenzívnom kontakte s hlavným hygienikom, rovnako tak aj so svojimi kolegami z vládneho kabinetu," doplnila Eliášová.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok (26. 11.) označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta. WHO spresnila, že prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom omikron, bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike.

Prípady nákazy týmto variantom už objavili v okrem Juhoafrickej republiky napríklad aj v Botswane, Hongkongu či Izraeli. Z Európy hlásilo prvý prípad v piatok Belgicko. V sobotu oznámilo dva "pravdepodobné" prípady aj Česko a prvý predpokladaný prípad hlásilo aj Nemecko. V oboch krajinách však tieto podozrenia  musia ešte potvrdiť testy. Dva prípady zaznamenali aj v Británii.

(TASR)

Páčil sa vám článok?