Slovensko v súvislosti s novým variantom koronavírusu zastavilo lety zo siedmich afrických štátov

27.11.2021
Letisko v zime

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Páčil sa vám článok?

Vzhľadom na nový variant koronavírusu Slovensko od dnešnej polnoci zastavilo prijímanie civilných letov zo siedmich štátov Afriky. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR.

 Ide o Botswanu, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbiu, Juhoafrickú republiku a Zimbabwe. Rovnako platí zákaz aj pre lety zo Slovenska do týchto krajín. Toto opatrenie predbežne platí do 13. decembra.

"Slovenská republika pristúpila k vyhláseniu zákazu na základe odporúčania Európskej komisie aj napriek tomu, že nemá priame pravidelné letecké spojenia s týmito krajinami. Zákaz sa tak bude týkať nepravidelných letov, ako sú biznis alebo súkromné lety," informovalo ministerstvo. Zákaz sa netýka leteckej nákladnej prepravy, letov na humanitárne účely či technického medzipristátia na neobchodné účely.

Európska komisia (EK) v piatok (26.11.) požiadala členské štáty Európskej únie, aby zatiahli "ručnú brzdu" v dôsledku objavenia sa nového variantu koronavírusu. Šéfka EK Ursula von der Leyenová v piatok popoludní informovala o tom, že Brusel správy o novom variante B.1.1529 berie veľmi vážne. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho označila za "variant vyvolávajúci znepokojenie" a premenovala na omikron.

(TASR)

Páčil sa vám článok?