Je rozhodnuté, na Slovensku bude počas dvoch týždňov platiť lockdown

24.11.2021
0

Zdroj: FB Úrad vlády SR

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku bude počas najbližších dvoch týždňov platiť tzv. lockdown. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň vyhlásila aj núdzový stav a zákaz vychádzania.

Na Slovensku budú zatvorené podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka všetky reštaurácie aj predajne, okrem tých esenciálnych.

"Všetci si želáme a dúfame, že sa situácia dovtedy zlepší. O desať dní budeme znovu vyhodnocovať," povedal Sulík. Dodal, že strana SaS bude tlačiť na to, aby sa začali uplatňovať výhody pre očkovaných.

Ako ďalej Sulík informoval, školy sa budú zatvárať ako posledné. Súhlasí s tým, aby bolo testovanie v školách povinné.

Minister hospodárstva prezradil, že konzílium na dva týždne navrhlo zatvoriť školy a liberáli sú zásadne proti. "Uplatnili sme si právo veta. Oceňujem, že koaliční partneri rešpektujú a dodržujú koaličnú zmluvu, ktorá takéto právo veta jednotlivým stranám priznáva. My to robíme mimoriadne zriedkavo," povedal minister hospodárstva.

"Školy sa budú zatvárať ako posledné, trváme na tom, aby zostali otvorené. Súhlasíme aj s tým, aby testovanie v školách bolo povinné," povedal Sulík. Zároveň súhlasí so sprísnením režimu, ale nechce, aby sa zatvárali školy. "Nechceme vychovať generáciu nevzdelaných detí, to by bola obrovská spoločenská škoda," dodal.

Minister hospodárstva poznamenal, že školy boli v predchádzajúcom období veľmi dlho zatvorené. To, že sa nezatárajú školy, nie je podľa Sulíka zodpovednosť premiéra, ale berú to na seba.  

Na pracovisko bude od začiatku budúceho týždňa možný vstup iba zaočkovaným a zamestnancom, ktorí ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch prekonali. Ostatní pracovníci sa budú musieť raz za sedem dní povinne na pracovisku otestovať. Tento režim by mal platiť do konca roka.

"Na splnenie podmienky ´testovaní´, bude potrebný antigénový samotest nie starší ako sedem dní," povedal Sulík. Testovanie bude realizované priamo na pracovisku, kto bude výsledky kontrolovať, zatiaľ nie je jasné. Podľa Sulíka to nemusia byť zdravotníci, ale napríklad osoba určená zamestnávateľom. Minister nevylúčil, že v prípade ďalšieho zhoršenia pandemickej situácie sa môže interval testovania skrátiť.

Testy budú zabezpečovať zamestnávatelia a ich cena by podľa uznesenia vlády mala byť obmedzená na päť eur. Opatrenie má podľa Sulíka zatiaľ platiť päť týždňov. Náklady za testy preplatí ministerstvo hospodárstva jednorazovo za celých päť týždňov na základe žiadosti podanej zamestnávateľom v januári budúceho roka. Presnejšie informácie budú známe po vydaní manuálu na testovanie zamestnancov rezortom hospodárstva.

Schválili aj zákaz vychádzania, kam sa teda dostaneme? 

O ďalších opatreniach informovali neskôr premiér Eduard Heger (na fotografii) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Na Slovensku bude od štvrtka (25. 11.) platiť na 90 dní núdzový stav. Schválený je aj zákaz vychádzania. 

Zákaz vychádzania bude platiť od štvrtka, výnimka bude od 1.00 do 5.00 h. Vláda schválila aj viacero výnimiek zo zákazu vychádzania, priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Ide napríklad o nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode (potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivá pre zvieratá, pohonné hmoty, noviny), nevyhnutné služby (okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy a STK, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčová služba, optiky, servis mobilov, kúpele zo zdravotných dôvodov). Výnimkou bude aj cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa. Vláda podľa Lengvarského výrazne odporúča home office.

Cesta na a z očkovania a testovania na ochorenie COVID-19 či cesta do jaslí a škôl tvorí tiež výnimku zo zákazu vychádzania. V tomto prípade je povolený sprievod. Ľudia budú môcť ísť aj do prírody v rámci okresu.

Výnimkou ďalej bude cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá, venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska. Zákaz vychádzania sa nebude týkať ani zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu. Výnimky taktiež platia pre pohreb, sobáš a krst.

"Je potrebné, aby sme sa ako spoločnosť zomkli. Situácia je vážna," povedal premiér. Zomknutie je podľa neho dôležité medzi očkovanými aj neočkovanými, v koalícii aj opozícii a v celej spoločnosti.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že "núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie" možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia. Tento systém má byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

Naposledy bol núdzový stav na Slovensku vyhlásený vlani od 1. októbra do 14. mája tohto roka.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?