Ako bude vyzerať nový lockdown? Už vieme viac

23.11.2021
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Vyzerá to tak, že vo vládnej koalícii došlo počas pondelkového večera k tvrdej výmene názorov a následne aj zmene pôvodne navrhnutých opatrení na boj proti pandémii koronavírusu. Je však už prakticky isté, že Slovensko čaká ešte pred víkendom nový lockdown. Ako bude vyzerať?

Návrh, ktorý mal pôvodne na stredajšie rokovanie vlády predložiť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, bol oveľa tvrdší ako verzia opatrení, ktorá sa v súčasnosti objavila v médiách a o ktorej bude v stredu rokovať vláda. 

Lengvarský totiž, ako sme zistili, navrhoval veľmi podobný lockdown, ako poznáme z minulosti. Teda vyhlásenie núdzového stavu s denným zákazom vychádzania (od 5:00 do 01:00 h nasledujúceho dňa), z ktorého by boli výnimky podobné tým, ako sme ich poznali počas predchádzajúcich vĺn koronavírusu. Teda výnimku by mali cesta do zamestnania, k lekárovi, do potravín, drogérie, na poštu, prechádzka so psom, cesta na testovanie, do servisu, čistiarne, optiky, prírody a podobne. K výnimkám pribudla cesta na očkovanie a návrh rátal i s tým, že deti budú chodiť do škôl a škôlok. Nijako však nedelil ľudí na očkovaných a neočkovaných a takýto stav mal pretrvať od 25. novembra až do 15. decembra.

Ako dnes informoval Denník N, počas večera intenzívne rokovala koaličná rada a dohodla sa na kompromisnom návrhu, ktorý čiastočne zvýhodní očkovaných.

Podľa informácií Denníka N sa koalícia dohodla, že lockdown potrvá iba dva týždne, školy by sa nemali plošne zatvárať a aspoň časť podnikateľov by mali odškodniť. 

Ďalej by mal platiť zákaz nočného vychádzania (teda nie denného), uzavretie hotelov, reštaurácií či kaviarní, ale aj kaderníctiev a fitnescentier. 

"Povolený by mal byť pohyb ľudí do zamestnania, škôl, ale aj k lekárovi či do potravín. Súčasťou opatrení by mala byť aj prísna kontrola režimu OTP pri nástupe do zamestnania a samotestovanie školákov," uvádza Denník N. 

Pokiaľ ide o zvýhodnenie zaočkovaných, tak kým nezaočkovaní budú môcť ísť len do potravín, lekárne, drogérie a podobne, zaočkovaní môžu ísť aj do „esenciálnych“ obchodov, kam zaradili aj predajne obuvi či oblečenia. Obchody so šperkami či hodinkami, ako aj rôzne darčekové predajne či parfumérie, ktoré ľudia vyhľadávajú pred Vianocami, sa však zatvoria, keďže medzi esenciálne obchody nepatria. Nikto im síce zatvoriť neprikáže, no nie sú na zozname prevádzok, kam môžu ľudia vkročiť. 

O podobe nového lockdownu prezradil dnes v relácii Na telo plus Michala Kovačiča viac minister vnútra Roman Mikulec. Priznal, že všetko ešte nie je dohodnuté, no opatrenia sa zavedú pravdepodobne ešte pred víkendom a na dva týždne s tým, že ak sa situácia v nemocniciach nezlepší, môžu sa predĺžiť. Vyhlási sa núdzový stav, no zákaz vychádzania bude platiť iba v noci. Covid automat, pokiaľ máme v nemocniciach viac ako 3200 pacientov, sa ruší a opatrenia sú spoločné pre celý štát. Už zverejnené informácie Denníka N v podstate potvrdil. Mikulec napríklad už prezradil, že fitnescentrá a reštaurácie budú zavreté a zaočkovaní budú môcť navštevovať aj obchody s odevmi či obuvou. Minister vnútra taktiež potvrdil, že školy sa nezatvoria.

(ms) 

Páčil sa vám článok?