Potrebujete po návrate zo zahraničia test? Na toto si dajte pozor, inak sa ho tak skoro nedočkáte

19.9.2021
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Nie ste zaočkovaní a potrebujete sa na piaty deň po návrate zo zahraničia otestovať? Dajte si veľký pozor, ako vyplníte ehranicu, inak sa testovania na piaty deň nemusíte dočkať. O svoju skúsenosť sa s nami podelila Klára z bratislavskej Petržalky.

"Z Chorvátska som sa vracala 12. septembra a poctivo som vo veľkom predstihu vyplnila formulár ehranica. Keďže nie som zaočkovaná, po príchode domov som musela ísť do izolácie a najskôr na piaty deň absolvovať test. Myslela som si, že nebude žiadny problém, teraz už viem, že som tomu mala venovať väčšiu pozornosť," vysvetľuje čitateľka Klára.

A v čom nastal problém? Klára sa vrátila z Chorvátska v nedeľu a dúfala, že jej čoskoro príde sms/mail a na piatok dostane termín na testovanie. Do ďalšieho víkendu sa tak však nestalo, nevedela prečo. Pri vypĺňaní ehranice, kde sa registrovala ešte koncom augusta,  poctivo vychádzala zo svojho bydliska. Žije v Petržalke, uviedla svoje petržalské poštové smerové číslo a systém jej ponúkol jediné odberné miesto a to na Poliklinike Betliarska 17. Myslela si, že všetko klapne, no nestalo sa tak. "Kamarát sa registroval na ehranici 6.9, oveľa neskôr ako ja, vybral si odberné miesto na Interi a obratom dostal termín na piaty deň," dodáva Klára.

Keďže jej termín stále nechodil a potrebuje ísť do práce, rozhodla sa konať. "Volala som aj na ProCare, ktorým nemocnica patrí a tí ma nechceli nikam prepojiť, že je to iba platená služba pre ich klientov," vysvetľuje mladá Petržalčanka. 

A tak sa vybrala na Betliarsku v piatok osobne. "Keď som tam prišla, boli tam dve naozaj zlaté ústretové baby. Pozreli do zoznamu a zistili, že ma tam určite na dnes nemajú," dodáva. No zrazu zistila, kde nastal celý problém. Pri pohľade na otváracie hodiny tejto MOM si uvedomila, že pracujú iba tri hodiny denne a to okrem klientov od štátu berú aj platiacich. Takže pravdepodobne nestíhajú.

Zdroj: redakcia BN

Otváracie hodiny na odbernom mieste na Betliarskej.

Pri registrácii na ehranici, ak budete potrebovať test, si preto radšej dobre pozrite, ako pracuje MOM, na ktorú sa hlásite. Na Interi dostanete termín zrejme hneď na piaty deň. Klára sa ešte pokúšala svoj problém riešiť, no na infolinke call centra zo stránky korona.gov.sk boli operátori beznádejne obsadení. A po dovolaní sa na druhú infolinku, kde čakala na prepojenie 7 minút, jej operátorka dala kontakt na mobilné číslo RÚVZ v Bratislave, kam patrí, avšak dané telefónne číslo bolo vypnuté.

A dnes, v nedeľu, teda na siedmy deň, sa Klára konečne dočkala. Prišla jej v sms pozvánka na testovanie na 20. septembra, teda na pondelok. "Výsledok testu dostanete do 96 hodín," uvádza sa v sms od Národného centra zdravotníckych informácií.

Zdroj: archív čitateľky

​​Sms, ktorú dostala Klára v nedeľu ráno.

"Tak dlho nemôžem čakať, nemôžem si dovoliť ďalší týždeň neísť do práce. Preto som sa dnes rozhodla nechať sa otestovať za poplatok súkromne na Čulenovej, prebehlo to hladko a dúfam, že ešte v priebehu pondelka stihnem prísť do práce," uzatvára Klára.

(ms, cš)

Páčil sa vám článok?