Pozitívnym na Covid sa karanténa končí. Ale čo ak medzitým ochorel člen ich rodiny?

10.11.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Prvé kolo plošného testovania odhalilo v Bratislave takmer tisíc ľudí pozitívnych na Covid. Všetci bez výnimky museli zostať v karanténe 10 dní, ktoré práve uplynuli. Čo však v prípade, že medzitým ochorel na Covid člen ich rodiny, s ktorým sú v úzkom kontakte? Musia byť v izolácii dlhšie?

​Platí, že ľudia, ktorí mali v rámci celoplošného testovania pozitívny antigénový test, môžu po 10 dňoch opustiť karanténu. Podmienkou pritom je, že posledné tri dni nemali žiadne príznaky ochorenia, čo je predpoklad, že už nie sú infekční.

Pozitívny výsledok v prvom kole plošného testovania mal aj Bratislavčan Peter, ktorý podstúpil test v sobotu 31. októbra. Hoci až doteraz nemal žiadne príznaky ochorenia, a teda by už mohol ísť do práce či do obchodu, váha, či sa mu karanténa nepredĺži kvôli manželke. „Na celoplošnom testovaní jej síce vyšiel negatívny antigénový test, ale tým, že bola v úzkom kontakte so mnou, dala sa o pár dní pretestovať presnejším PCR testom. Žiaľ, ten už ukázal pozitívny výsledok, čiže musí zostať 10 dní v karanténe,“ hovorí Peter. Pýta sa: „Znamená to zároveň, že aj mňa čaká ďalších 10 dní izolácie? Alebo musím ísť znovu na  test?“

Nášho čitateľa zmiatla informácia, ktorú našiel na stránke somzodpovedny.sk. Podľa nej môže pozitívne testovaný opustiť karanténu „...za podmienky, že ste posledné 3 dni nemali klinické príznaky alebo ste nemali ďalší úzky kontakt s chorou alebo pozitívnou osobou na COVID-19. Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny test. Karanténu môžete ukončiť aj v prípade negatívneho výsledku RT-PCR testu.“ Takáto inštrukcia je na oficiálnej stránke operácie Spoločná zodpovednosť, kde nechýbajú logá troch  ministerstiev - obrany zdravotníctva aj vnútra.

Úrad verejného zdravotníctva nám však poskytol jednoznačnú odpoveď na otázku Bratislavčana Petra. „V tomto prípade sa karanténa pre pána manžela končí po 10 dňoch od odberu s pozitívnym výsledkom v prípade, že nemá príznaky COVID-19. Po tomto čase sa už nepovažuje za infekčného. Pani manželka musí rovnako dodržiavať desaťdňovú karanténu od odberu, po ktorom mala pozitívny výsledok testu. Pán manžel si nemusí predlžovať karanténu vzhľadom na to, že už infekciu prekonal,“ ubezpečila hovorkyňa úradu Daša Račková.

Dodajme ešte, že certifikát z celoplošného testovania ako „priepustka na slobodu“ platí do konca tohto týždňa. V stredu má vláda rozhodnúť o nových pravidlách zákazu vychádzania, aj o predĺžení núdzového stavu.

​(ac)

Páčil sa vám článok?