COVID-19: Viete, v ktorom slovenskom meste je alarmujúca situácia a málokto si to všimol?

31.10.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Hoci je Slovensko malá krajina, pokiaľ ide o šírenie ochorenia COVID-19, medzi jednotlivými okresmi či mestami môžeme vidieť výrazné rozdiely. Analytici odhalili mesto, v ktorom je situácia zvlášť alarmujúca, hoci si to veľa ľudí nevšimlo.

Mesto, kde sa situácia prudko mení k horšiemu, je Čadca. Upozorňuje na to portál databezpatosu.sk, ktorý založili dátoví analytici Ivan Bošňák a Jakub Tillinger. A čo sa teda v Čadci deje? Odborníci včera upozornili na alarmujúci jav. Zo všetkých vykonaných PCR testov v Čadci je za tento týždeň pozitívnych až neuveriteľných 48%.

Zjednodušene povedané, z vyhľadaných 1.166 kontaktov pozitívnych z predchádzajúceho obdobia sú všetci otestovaní a pozitívny je až každý druhý z nich!

"To je snehová guľa, ktorá vyžaduje okamžitú reakciu, vystopovanie množstva ľudí z okolia pozitívnych a ich otestovanie. Čímkoľvek, antigénnym testom v silne nakazenom regióne v I. kole a následne," upozorňujú analytici.

V Čadci sa situácia zhoršuje už štyri týždne a vrcholí to teraz.  Za tri týždne je z 3.602 testovaných ľudí až 1.383 pozitívnych, čo je celkovo 38%.

Zdroj: databezpatosu.sk

​Graf zhoršujúcej sa situácie v Čadci.

A čo teda robiť? "Pri 48% pozitivite a počte 621 pozitívnych vyhľadaných kontaktov na 100.000 obyvateľov (7-dňová incidencia) za posledný týždeň potrebujete nasadiť vysoké kapacity na dohľadávanie ich okolia, aby ste zamedzili šíreniu vírusu. Veľmi pravdepodobne potrebujete lokálny lockdown do získania výsledkov testovania," myslia si analytici.

"Musíme okamžite analyzovať údaje po okresoch a sústrediť sa na “horiace” okresy. Vysoká pozitivita testov je presne to, čo indikuje mega problém. Hlásime to Zuzane Čaputovej, Marekovi Krajčímu aj Igorovi Matovičovi. Pozreli sme si dnešnú prezentáciu ministra zdravotníctva. Začal horiacou mapou Európy a komentoval vývoj v Śpanielsku, Francúzsku, Taliansku, Čechách. Na Čadcu nezostal čas. Obávame sa, že je neskoro," dodali odborníci.

(ms)

Páčil sa vám článok?