Krízový štáb rozhodol: Počas víkendu sa uskutoční celoplošné testovanie národa

26.10.2020
0

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa bude realizovať počas najbližšieho víkendu, a to počas soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.).

V pondelok o tom rozhodol ústredný krízový štáb, počas zasadnutia o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). "Som veľmi rád, že sa nám potvrdil zmysel pilotného testovania a na základe toho môžeme mať nádej, že touto operáciou, ktorú by sme realizovali počas najbližšieho víkendu, dokážeme identifikovať desiatky tisíc infekčných ľudí, ktorých môžeme aj s ich rodinami poprosiť, aby strávili nasledujúcich desať dní v karanténe, a tým pádom nenakazili ďalších ľudí," uviedol Matovič.

 Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď (na fotografii), rozhodnutie zmeniť dni testovania na sobotu a nedeľu, namiesto pôvodného plánu testovať od piatka do nedele, súvisí s personálnymi, logistickými a materiálnymi limitmi. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko doplnil, že počas tejto noci sa bude velenie operácie venovať jej preplánovaniu.

Keďže testovanie bude počas dvoch dní, nie troch, bude podľa Zmeka potrebné doplniť kapacity personálu a tiež posúvať časy. Tie však nechcú príliš naťahovať, pretože personál podľa neho už počas pilotného projektu pracoval na hranici ľudských možností. Dodal, že každým odberným miestom má prejsť približne 35 ľudí za hodinu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že testovanie a následné pretestovanie spôsobí, že dokážeme zachytiť väčšinu nakazených. Počty infikovaných by tak mali podľa neho začať klesať. Myslí si, že akékoľvek iné riešenie by bolo drahšie, náročnejšie a drastickejšie pre ekonomiku. Verí, že môžeme byť aj inšpiráciou pre iné krajiny a po pretestovaní si budeme môcť do veľkej miery vydýchnuť.

"Vláda SR ponúka občanom našej krajiny jedinečný projekt, ktorý ponúka najväčšiu slobodu v situácii, v ktorej sa ocitli, pretože je naozaj kritická," skonštatoval Krajčí s tým, že ľudia môžu sami vidieť nárast hospitalizácii aj úmrtí. Upozornil, že situácia by sa len ďalej eskalovala a spôsobila by kolaps celého zdravotníctva.

Hoci sú v tomto týždni pozastavené stáže medikov a farmaceutov, Krajčí podľa svojich slov rokuje s dekanmi fakúlt, aby študentom ponúkli uloženie pracovnej povinnosti. "Stali by sa z nich zamestnanci, zdravotníci, ktorí by mohli začať chodiť do nemocnice, ktorú si vyberú. Realizovali by tam prax, ale zároveň by už plnili úlohy pod dohľadom lekára. Následne, keď bude nemocnica v situácii, že bude potrebovať pomoc, študentom môže byť uložená pracovná povinnosť," skonštatoval.

Naď zároveň potvrdil rokovania s vládami rôznych krajín o pomoci so zabezpečením materiálu i personálu. "Zatiaľ vychádzame z toho, že by sme to mohli zvládnuť vo vlastnej réžii," povedal. Verí, že počas utorka (27. 10.) zistia, kde sú medzery, a na základe toho budú vedieť špecifikovať zahraničným partnerom, či bude potrebná pomoc, napríklad v podobe zdravotníkov.

Premiér dodal, že na rokovaní štábu zvažovali len dva varianty, a to celoplošné pretestovanie alebo úplný lockdown. Naď informoval, že v pondelok rozhodli len o najbližšej fáze testovania. Po víkendovom celoplošnom testovaní sa má štáb zísť opäť a rozhodnúť, či bude ďalšie kolo testovania. Matovič tiež doplnil, že ak človek s pozitívnym výsledkom nešiel do karantény, ale išiel na ďalšie odbery, dostane pokutu. Zároveň potvrdil, že po celoplošnom pretestovaní sa zavedie testovanie na ochorenie COVID-19 na hraniciach. Skôr by to podľa jeho slov nebolo po technickej stránke a z kapacitných dôvodov možné, keďže ide o 60 hraničných priechodov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?