Výstava Poklad Inkov na Bratislavskom hrade je z dôvodu protipandemických opatrení vlády dočasne zatvorená!

26.10.2020
Páčil sa vám článok?

Protipandemické opatrenia vlády, ktoré nadobudli platnosť kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii spôsobili, že sú zatvorené aj múzeá a galérie. Z týchto dôvodov musela byť dočasne zatvorená aj výstava Poklad Inkov.

Všetky doteraz zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti a držitelia ich môžu využiť ihneď po otvorení výstavy.  „Na základe nariadení vlády kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii, ktorá by mohla ohroziť zdravie nielen návštevníkov, ale tiež pracujúceho personálu,  bola výstava Poklad Inkov dočasne zatvorená. Všetky doteraz zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti a využiť ich budete môcť po otvorení výstavy. Všetky exponáty zostali na svojom mieste, výstava je prísne strážená a čaká na svoje opätovné otvorenie." povedala Zuzana Benediktová za organizátora.

Výstava Poklad Inkov ponúka tisíce rokov staré originálne exponáty, modely reálnych stavieb a rituálnych miest, či mnoho najnovších vedeckých poznatkov. Názorne spracované grafické panely výstavy dopĺňa videoprojekcia a TV obrazovky s dokumentárnymi snímkami zo súčasných nálezísk.

Medzi najcennejšie exponáty patrí veľká posmrtná zlatá maska ozdobená smaragdmi symbolizujúca nesmrteľnosť. Maska váži takmer 2 kg, a okrem ceny samotného zlata má nesmiernu duchovnú hodnotu. Na výstave uvidíte päť historických korún dávnych vládcov, zlaté ruky v nadživotnej veľkosti a ďalšiu unikátnu hrobovú výbavu. Budete mať možnosť vidieť veľké množstvo rituálnych predmetov, ako sú obetné nože, poháre, či obrovské náhrdelníky, ktoré nosili kňazi počas obradov. Okrem toho sa môžete tešiť na ďalšie úžasné inštalácie. Veľmi zaujímavý je napríklad veľký model bájneho mesta Machu Picchu, zlatý trón samotného vládcu Inkov, či kópia Slnečnej brány od jazera Titicaca. Viac informácií na www.pokladinkov.sk Počas konania výstavy bude možné kúpiť si vstupenky aj priamo na mieste v pokladni SNM - Historického múzea.

(TASR)

Páčil sa vám článok?