FOTO a VIDEO: Ohromujúci poklad Inkov na Bratislavskom hrade - ich zlato je ale prekliate

24.6.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Maska nesmrteľnosti, rukavice do hrobu, korunovačné či rituálne predmety z rýdzeho zlata... Poklad Inkov nevyčísliteľnej hodnoty, ktorý chodia do Peru obdivovať milióny ľudí z celého sveta, je oddnes sprístupnený na Bratislavskom hrade. Viaceré skvosty pritom naháňajú až zimomriavky. Pozrite si ich zatiaľ aspoň na našich fotografiách.

Príprava unikátnej výstavy na Hrade trvala celé mesiace a prevoz exponátov, do ktorých je vrytá história bájnych civilizácií, sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ide totiž o najväčší zlatý poklad na svete, pochádzajúci z ríše Inkov a ďalších juhoamerických civilizácií.

O zlate Inkov sa hovorí, že je prekliate, pretože preň zanikli všetky prastaré indiánske ríše a neskôr sa preň vzájomne povraždili aj európski dobyvatelia. Samotní Inkovia verili, že zlato pochádza z božskej energie Slnka. Neboli až takí „krvilační“ ako Aztékovia, ktorí boli presvedčení, že bez obetovania ľudí nevyjde slnko, ale aj v ich kultúre bola ľudská krv dôležitá. Svedčia o tom viaceré originálne artefakty, ktoré si môžete pozrieť na výstave.

Jedinečná výstava, ktorú usporiadala spoločnosť JVS Group v spolupráci so Slovenským národným múzeom a tiež českým Národným múzeom, bude prístupná verejnosti do polovice októbra tohto roku. Pozrite si aspoň niektoré z desiatok vzácnych originálnych exponátov na našich fotografiách:

​Rituálna pohrebná maska

Zdroj: Marián Dekan

​Vyrobená je z masívneho zlatého plechu, zdobená smaragdmi symbolizujúcimi nesmrteľnosť. Maska, ktorá váži 1 085 g, sa pripevňovala na tvár zosnulého. Pochádza z obdobia 1000 – 1476 n. l.

Zlaté ruky

Zdroj: Marián Dekan

​Zlaté ruky či rukavice impozantných rozmerov sú vyrobené z masívnych plátov zlata ako pohrebná výbava veľmi urodzeného muža. Sú detailne zdobené, nechty na rukách sú vyložené striebornými plátkami. Ich hmotnosť je 838 g a 849 g, pochádzajú z obdobia 1000 – 1476 n. l.

Pohár

Zdroj: Marián Dekan

​Vyrobený je zo zlata, pozdĺž okrajov je zdobený tepanými kruhmi s vloženými kameňmi chryzokolu. Váži 494 g, pochádza z obdobia 1000 – 1476 n. l.

Ornament

Zdroj: Marián Dekan

​Vyrobený je z jediného plátu zlata, váži 97 g. Predstavuje postavu bojovníka v prilbe, ktorý drží v jednej ruke svoju trofej – hlavu nepriateľa. Pochádza z obdobia 600 – 1000 n. l.

Obradný nôž

Zdroj: Marián Dekan

​Vyrobený je z masívneho plátu zlata, váži 483 g. Na prednej  strane aj zadnej strane je nôž bohato zdobený veľmi detailnou razbou. Pochádza z roku 1000 – 1476 n. l.

Socha

Zdroj: Marián Dekan

​Veľmi detailne spracovaná vačica je vyrobená zo zlata a striebra, zdobená kameňmi chryzokolu. Telo je zdobené plastickými vzormi, v spodnej časti má 19 príveskov v tvare okrúhlych plátkov zlata a 4 trojuholníkové prívesky na ľavej strane hlavy. Váži 207 g. Pochádza z obdobia 200. p. n. l. – 600 n. l.

​(ac)

Páčil sa vám článok?