HLASUJTE: Dáte sa otestovať? Matovič spresnil, čo vám hrozí, ak na celoplošné testy neprídete, sú iba dve možnosti

20.10.2020

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Vláda predstavila, ako má veľké megatestovanie na Slovensku vyzerať, predtým, ako dôjde ku kolapsu našich nemocníc. Celoplošné testovanie sa začína už tento víkend pilotne na Orave. Na takúto operáciu však bude treba množstvo zdravotníkov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na dnešnom spoločnom brífingu s premiérom Igorom Matovičom vyzval zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt piatych a šiestych ročníkov a študentov ošetrovateľstva a urgentnej medicíny od druhého ročníka, aby sa prihlásili na pomoc pri celoplošnom testovaní, ktoré sa plánuje na obdobie najbližších víkendov.

Na plošné otestovanie obyvateľov starších ako 10 rokov na päťtisíc odberných miestach po celej krajine by Slovensko potrebovalo asi 20-tisíc takýchto osôb. Počas tlačovej konferencie sa už podľa premiéra prihlásilo 460 zdravotníkov. "Máme tu 80-tisícovú zdravotnícku armádu na Slovensku a ja verím, že sa nájde 20-tisíc, ktorí budú chcieť pomôcť," informoval Krajčí. Potrební budú už cez najbližší víkend pri pilotnom testovaní v okresoch Dolný Kubín a Bardejov. "Ďalšie dva víkendy po sebe budeme potrebovať zdravotníkov po celom Slovensku," povedal Krajčí. Vo formulári na korona.gov.sk je špecifikované, ktoré zdravotnícke povolania môžu vykonávať odber a ktoré môžu testy vyhodnocovať. Zdravotníci, ktorí sa prihlásia, si zatiaľ môžu vybrať aj to, v akom okrese chcú pomôcť.

Rizikový príplatok pre zdravotníkov bude podľa Matoviča 20 eur na jedného pozitívne testovaného.  "Od pondelka od rána nejaký test musíme mať. Samozrejme, keď sme doma na home office alebo dôchodca, ktorý nikam nechodí, ten test nemusí mať," dopĺňa premiér.

Odmena pre zdravotníkov bude podľa slov Matoviča 7 eur na hodinu. Pre tých, ktorí budú robiť priamo výtery bude rizikový príplatok. Krajčí hovorí, že on sám bude osobne vykonávať odbery ľuďom.

S najväčšou pravdepodobnosťou bude celoplošné testovanie na koronavírus dobrovoľné. Kto sa ho nezúčastní, skončí pravdepodobne v karanténe. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Igor Matovič s tým, že včera sa na tom dohodla koaličná rada.

​"Kto sa nepreukáže akýmkoľvek negatívnym testom, či už zo štátneho testovania alebo zo súkromného, bude nasledujúcich 10 dní v karanténe," upozornil premiér.

Ľudia, ktorí sa otestovať nedajú a budú musieť byť v karanténe, nebudú mať zrejme nárok na dávky OČR alebo PN. Pozitívne testovaní pravdepodobne áno.

Aby bol test spravený v súkromných zariadeniach platný, mal by byť podľa Matoviča rovnako starý, ako ten vyhotovený v prípade štátneho plošného testovania. Podľa premiéra nebude stačiť ľuďom test z krvi na protilátky. 

"Každý, kto sa zúčastní testovania, o tom bude mať potvrdenie. Keď sa ním po výzve príslušníka policajného zboru alebo ozborejných síl nepreukáže, tak sa podrobí priestupkovému konaniu a hrozí mu pokuta do 1 650 eur," spresnil premiér to, ako sa bude karanténa kontrolovať. V praxi by išlo o zákaz vychádzania pre neotestované osoby, ktorý podľa premiéra bude prijímať vláda. 

"Máme dve možnosti, buď budeme za dva týždne celé Slovensko v karanténe, alebo spravíme takúto operáciu a možno stotisíc ľudí nám zostane v karanténe. Ja si vyberám tú druhú možnosť," tvrdí premiér.

Matovič povedal, že nepredpokladá, že sa budú dohľadávať kontakty. "Keď prídu milióny ľudí na test, na čo budete dohľadávať kontakty," hovorí premiér.  "Zvažujeme, že vo veľkých fabrikách, by boli špeciálne odberové miesta," spresnil Matovič.

​"Keď je zákaz vychádzania pre ľudí, ktorí sa odmietli otestovať, to je to isté ako keď si predstavíme, že policajt zastaví auto, idete fúkať alebo nejdete fúkať," hovorí Matovič.  "Je to nastavené na rozhodnutie každého jedného človeka," dodal.

Celoplošné testovanie sa má realizovať od piatka do nedele. Testy bude vykonávať iba zdravotnícky personál. Otestovať sa môžu všetci vrátane detí od desať rokov. Imobilných testovať nebudú. Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto, nie je potrebné vracať sa na miesto bydliska.


(nc)

Páčil sa vám článok?