Vyskúšali sme 2: Ako vyzerá cesta do Talianska? Na pláži si musíte prenajať ležadlo, s vlastnou dekou vás nepustia

11.7.2020
Miestna pláž Lignano Taliansko

Zdroj: nk

Páčil sa vám článok?

V rámci dovoleniek do menej rizikových krajín sme sa vybrali aj do Talianska, konkrétne do prímorského Lignana, kam sa môžete prepraviť bezpečne autom.

Naša ďalšia dovolenková cesta za hranice Slovenska viedla  na Apeninský polostrov do Talianska, konkrétne do obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov na severe Talianska Lignano Sabbiadoro. 

Od 6. júla zaradila naša vláda Taliansko do zoznamu menej rizikových krajín. Aktuálne okrem Talianska patrí do tohto zoznamu  ďalších 31 krajín. Zoznam je pravidelne aktualizovaný a nájdete ho aj na webe Národného centra zdravotníckych informácií,  alebo na webe ministerstva zahraničných vecí.

V praxi to v súčasnosti znamená, že vstup do Talianska, ako i pohyb po celom jeho území je pre Slovákov bez obmedzenia, to znamená bez vypĺňania akýchkoľvek formulárov a karantény či potreby negatívneho covid testu. Aktuálne môžete do tejto krajiny vycestovať len autom a v obmedzenom rozsahu letecky, pokiaľ nebude medzinárodná autobusová a železničná doprava (a letecká v plnom rozsahu) obnovená. 

Ráno sme vyštartovali približne o 4.30 hod. Na hraničnom priechode Bratislava - Jarovce nás nikto nekontroloval a o takej skorej rannej hodine tam takmer ani nikto nebol.

Zdroj: nk

Počas rannej cesty sme si užili takýto východ slnka

Premávka bola minimálna, cesty boli prázdne, začala sa zhusťovať až v okolí Grazu a taktiež pri Klagenfurte, ale ako sme prešli tieto úseky, pri pokračovaní do cieľa našej cesty áut opäť výrazne ubudlo. Určite cesta nevyzerala preplnene dovolenkovo, ako to všetci poznáme.

Zdroj: nk

​Prázdna rakúska diaľnica-smer Graz

Zdroj: nk

​Pri Klagenfurte sa premávka začala zhusťovať

Prišli sme na hranicu s Talianskom, ani tam nás však opäť nikto nekontroloval. Pri prvej mýtnej bráne v smere do Udine stála policajná hliadka a najskôr to vyzeralo, že autá zastavujú a následne podrobujú kontrole, ale prešli sme bez zastavenia a bez problémov. Autá nestáli nikde v kolónach.

Zdroj: nk

​Hraničný priechod Rakúska s Talianskom

Ak by sme zhodnotili našu rannú cestu až do cieľa - Lignana, nestáli sme na žiadnom hraničnom priechode, neabsolvovali žiadne kontroly a počas cesty sme sa nedostali do žiadnej kolóny.

Toto prímorské mesto je najvyhľadávanejším letoviskom benátskej riviéry. Každoročne sem dochádza množstvo turistov, ktorí do posledného miesta zapĺňajú miestne pláže. Aktuálne sú však pláže poloprázdne, ako sme sa presvedčili, každý návštevník, ak chce ísť k moru, musí si vopred zakúpiť - prenajať ležadlo, v opačnom prípade nemôže byť na pláži na vlastnej deke či osuške. Dáždniky a ležadlá si musíte umiestniť v dostatočnej vzdialenosti od ostatných. Rúška  na verejných priestranstvach nosiť nemusíte. Bez rúška vás nepustia do obchodu, kde sa musíte podrobiť  aj dezinfekcii.

Páčil sa vám článok?