FOTO: Deti sa vrátili do škôl. S čím boli najväčšie problémy?

1.6.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Po viac ako dvoch mesiacoch sa aj väčšina bratislavských detí či žiakov v okolitých obciach kraja vrátila do škôl. Zaitaľ aspoň žiaci prvého stupňa a piataci. Boli sme sa pozrieť, ako to prebiehalo.

Návrat do škôl mal byť a aj naozaj bol sprevádzaný hygienickými a bezpečnostnými opatreniami. Rodičia nesmú ísť s deťmi dovnútra, odovzdávať ich musia pri škole. Ako sme si všimli, niektoré školy upravili pravidlá vstupu a deti rôznych ročníkov vchádzali do budovy iným vchodom. Pri čakaní sa majú dodržiavať rozostupy, čo sa väčšinou i dialo. Pred vstupom totiž fungoval  ranný zdravotný filter, teda meranie teploty a dezinfekcia rúk.  

Žiaci sú už aj v bratislavskej Petržalke. Pozreli sme sa k dvom školám, konkretne na Lachovu a Holíčsku.

Zdroj: Marián Dekan

Deti stoja pred ZŠ Lachova. ​Dodržiavali rozostupy a pri vchode ich kontrolovali (úvodné foto článku).

​Do inej petržalskej školy, ZŠ Holíčska 50, viedol dnes svojich dvoch synov, prváka a druháka, otec Matúš. Kým iné školy majú aj vyznačené značky, kde majú deti stáť v zástupe pred vstupom, na Holíčskej to tak nie je. Na schodoch sa napriek tomu dodržiaval dvojmetrový rozostup, deťom merali teplotu a zbierali čestné prehlásenia. Každé dieťa muselo mať povinne so sebou dve rúška a podsedák.

Pred školou sa tvorili hlúčky ľudí, rodičov, ktorí čakali, na vstup s ďalším dieťaťom. „Škola totiž otvorila tri vchody. Prváci mali vstup od 7.30 h do 7.40 h, druháci od 8.00 h do 8.10 h. Posledný vstup bol o 9.10 H,“ hovorí Matúš, ktorý nemal obavy poslať deti do školy. Bola to preňho už aj nevyhnutnosť, pretože jeho zamestnávateľ ho už potrebuje v práci. „Stretol som dokonca rodiny, ktoré dochádzajú z Rajky, tiež boli radi, že sa škola otvorila. Tretina detí nemala záujem nastúpiť do školy, takže s miestom našťastie problém nebol. Počul som, že niekde bol pretlak detí, a tak zvažovali zberné triedy.“

Zdroj: Matúš Husár

Kým manažment príchodov bol podľa jeho slov v petržalskej škole bezproblémový, chaos bol v otázke obedov. „Viacerí tam máme preplatky, tak sme nevedeli, či platiť za ďalší mesiac alebo nie, dovolať sa do jedálne minulý týždeň nedalo, takže neviem, či moje deti vôbec dnes obed dostanú.“

Otec spomína, že obedy by im mali nosiť do tried. „Aby chodili na obedy do jedálne po triedach, to by asi trvalo celý deň,“ konštatuje. Pre systém sa napokon rozhodne každá škola inak. Na ZŠ Ostredkova napríklad idú do jedálne štyri triedy naraz, pričom každý trieda sedí pri jednom stole. Obedy im dávajú do jednorazových obalov.

Matúš prihlásil synov aj do družiny, ktorá je maximálne do 16.00 h, a podľa jeho slov sa v škole hneď rozbehli aj krúžky. „Moji synovia chodia na basketbal, dnes majú prvý tréning, problém je len ten, že vždy ho môžu mať len vonku a rovnako sa vonku musia aj prezliekať. Ale vďakabohu aj za to,“ dodáva.

Zdroj: Matúš Husár

​Kontrola na ZŠ Holíčska.

Pozreli sme sa aj kúsok od Bratislavy v rámci nášho kraja. V Pezinku pred cirkevnou školou Narnia sme stretli druháčku Ninu. Do školy a na spolužiakov sa teší. Ani rúško jej v tom neprekáža. "Vyučovanie sme mali aj online, doma sme robili rôzne zaujímavé úlohy, ale teším sa, že som už v škole. Nevadí mi, že nosím rúško, zvykla som si," hovorí Nina, ktorej mladší brat nastupuje do materskej školy až v stredu. Do školy ju sprevádzala mama, ktorá hovorí, že to bolo náročnejšie obdobie, ale všetko spolu zvládli. 

Zdroj: nc

Druháčka Nina z ​Cirkevnej základnej školy Narnia v Pezinku.

V škole však deti nečaká zďaleka to, na čo boli zvyknuté. "Tešil som sa na krúžky, na karate, ale učiteľka nám povedala, že tie sa neobnovujú," povedal nám Jakub, ktorý navštevuje ZŠ v Devíne.

Jana, mama tretiaka na ZŠ Vazovova v bratislavskom Starom Meste dúfa, že Slovensko nebude čeliť druhej vlne šírenia koronavírusu a všetko sa postupne vráti do čias ako predtým. "Verím, že sa sem vírus už nezavlečie a nebude z toho druhá vlna," hovorí. Jej syn sa už tiež tešil na spolužiakov a aj na vyučovanie. "Konečne idem do školy," hovorí.

Zdroj: nc

​Na Vazovovej vchádzali prváci až tretiaci a štvrtáci až piataci iným vchodom.

Otec štvrtáka na ZŠ Vazovova tvrdí, že boli pripravení na to, že školské zariadenia tento rok neotvoria, preto ho správa o plánovanom otvorení potešila. Obáva sa, že otvorením letísk a rozcestovaním sa Slovákov na letné dovolenky sem môže vírus prísť znova. "Dúfam, že budeme zodpovední a s koronou už nebudeme musieť bojovať," dodáva.

Deti prišli do školy aj v Ružinove na Ostredkovej. Najväčší problém bol zostaviť skupiny žiakov, zadeliť k nim učiteľov v škole tak, aby som zároveň zabezpečila vyučovanie pre deti, ktoré sa budú naďalej učiť z domu. Všetko už máme pokryté, aj prezentačné, aj dištančné vzdelávanie,“ prezradila nám ešte minulý týždeň riaditeľka školy Erika Drgoňová.

Zdroj: J. G.

​Na Ostredkoch sa stálo pred školou na značkách v rozostupoch.

V jednej triede, presnejšie skupine, tu bude 20 detí, ktoré však sedia vedľa seba, dvojmetrové odstupy nebolo reálne dodržať. Pre ich bezpečnosť však urobili maximum, a to vďaka ukážkovej súhre vedenia školy so zriaďovateľom, teda mestskou časťou, a takisto s rodičmi žiakov – aj ich pomoc v zložitej situácii si veľmi cenia. Všeličo museli dokúpiť, iné veci ako dezinfekčný prístroj napájaný na elektrinu či termokameru na meranie telesnej teploty si požičali... Vstupné investície sa postupne vyšplhali na takmer 8-tisíc eur a môžu ešte narásť, ak bude potrebné dokúpiť napríklad dezinfekčné gély.

Zdroj: J. G.

​Kontrola detí na ZŠ Ostredkova.

„Minister školstva nám dal slobodu, aby sme sa zariadili, ako uznáme za vhodné. Zároveň je však na našich pleciach obrovská zodpovednosť urobiť všetko pre to, aby bola škola bezpečná pre žiakov aj zamestnancov a nestala sa ohniskom nákazy,“ dodala riaditeľka Drgoňová.

Podrobnosti, ako sa škola pripravila na deti, nájdete tu: 

Deti sa v pondelok vrátili do školy aj v bratislavskom Lamači. Od 7.30 h vstupovali na etapy a prostredníctvom dvoch samostatných vchodov do budovy Základnej školy  na Malokarpatskom námestí žiaci prvého až piateho ročníka. "K prezenčnému vyučovaniu by sa malo vrátiť podľa prejaveného záujmu 79 percent žiakov," konkretizovala pred nástupom prvých detí pre TASR riaditeľka ZŠ Alena Petáková.

Priznala, že zabezpečiť podmienky pre obnovenie vyučovania a splniť všetky bezpečnostné a hygienické predpisy nebolo jednoduché. "Najmä finančne to bolo náročné, veľa vecí sme nedostali, zo štátnych hmotných rezerv nám dodali vlastne len rúška, ostatné sme si museli zadovážiť sami," uviedla pre agentúru.

Zdroj: TASR – Erik Máder

​Príchod detí do školy v Lamači.

Priznala, že medzi pedagógmi a zamestnancami školy sa mieša radosť s obavami, ako zvládnuť doteraz nepoznanú, náročnú situáciu. "V každom prípade, museli sme robiť organizačné opatrenia, akoby sme začínali školský rok, menil sa harmonogram vyučovania, skupiny, rozpisy, všetko sa robilo nanovo," dodala pre TASR.

Zdroj: TASR – Erik Máder

​Kontrola detí v Lamači.

(red)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie