FOTO A VIDEO: Čo sa urobilo pre bezpečnosť detí, ktoré idú zajtra do školy? Pozrite sa do triedy s nami

31.5.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na našich pleciach je obrovská zodpovednosť, konštatovala riaditeľka ZŠ na Ostredkovej ulici v bratislavskom Ružinove Erika Drgoňová. Na zajtrajšie otvorenie školy sa starostlivo pripravovali celý mesiac a ako priznala, je za ním aj veľa prebdených nocí. Hrozbu „korony“ si tu nik netrúfa podceniť.

Za riaditeľkou Erikou Drgoňovou sme zašli minulý štvrtok, krátko po tom, ako starosta Martin Chren informoval, že niektorí zamestnanci ružinovských škôl môžu byť infekční. Mestská časť dala totiž ešte pred otvorením škôl všetkých pretestovať a prvé výsledky ukázali, že 30 majú v krvi protilátky na Covid-19, pričom u 17 z nich bolo podozrenie, že nákazu môžu stále šíriť.

V ZŠ na Ostredkovej ulici v čase našej návštevy ešte nevedeli, či medzi infekčnými nebude aj ich zamestnanec, čo by znamenalo, že v pondelok neotvoria. Posledné prípravy na návrat detí do tried však pokračovali, akurát pani upratovačka poznamenala, možno bude celá naša námaha zbytočná, aj všetky investície, ktoré to stálo...

Neistota je preč, dnes už je jasné, že zamestnanci tejto školy, ktorí zajtra nastupujú k deťom, sú zdraví, test bol u všetkých negatívny. Do lavíc sa tak zajtra po takmer trojmesačnej pauze vrátia žiaci 1. stupňa a piataci, spolu 383 detí. A k nim 49 učiteľov a ďalších 7 pracovníkov, kuchárky či upratovačky. „Najväčší problém bol zostaviť skupiny žiakov, zadeliť k nim učiteľov v škole tak, aby som zároveň zabezpečila vyučovanie pre deti, ktoré sa budú naďalej učiť z domu. Všetko už máme pokryté, aj prezentačné, aj dištančné vzdelávanie,“ konštatuje spokojne riaditeľka školy. Obavy, že v triedach nebude dosť učiteľov a budú musieť siahnuť po študentoch pedagogiky, sa napokon nenaplnili. „Len aby nik neochorel,“ dodáva opatrne Erika Drgoňová, stálo ju veľa úsilia, kým sa všetko podarilo skombinovať tak, aby dodržali pokyny Úradu verejného zdravotníctva a tiež ministerstva školstva.

V jednej triede, presnejšie skupine, bude 20 detí, ktoré budú sedieť vedľa seba, dvojmetrové odstupy nebolo reálne dodržať. Pre ich bezpečnosť však urobili maximum, a to vďaka ukážkovej súhre vedenia školy so zriaďovateľom, teda mestskou časťou, a takisto s rodičmi žiakov – aj ich pomoc v zložitej situácii si veľmi cenia. Všeličo museli dokúpiť, iné veci ako dezinfekčný prístroj napájaný na elektrinu či termokameru na meranie telesnej teploty si požičali... Vstupné investície sa postupne vyšplhali na takmer 8-tisíc eur a môžu ešte narásť, ak bude potrebné dokúpiť napríklad dezinfekčné gély. „Minister školstva nám dal slobodu, aby sme sa zariadili, ako uznáme za vhodné. Zároveň je však na našich pleciach obrovská zodpovednosť urobiť všetko pre to, aby bola škola bezpečná pre žiakov aj zamestnancov a nestala sa ohniskom nákazy,“ zdôrazňuje riaditeľka Drgoňová.

Pýtate sa, v čom bola príprava na jediný mesiac vyučovania, aj to len dobrovoľného, taká náročná? Pozrite sa do školy na Ostredkovej ulici s nami prostredníctvom fotografií a videa.

Zdroj: Marián Dekan

Hneď pri vstupe vnímame, ako je tu čisto a sviežo. Na ruky si automaticky sprejujeme dezinfekciu. „Pre deti máme aj dezinfekčný prostriedok s pridaním olejčeka, veľmi príjemný na pokožku, ktorý nám pomohli zabezpečiť rodičia. Vyskúšajte ho,“ nabáda nás riaditeľka Erika Drgoňová. Zisťujeme, že je jemný, nevysúša ruky tak ako bežný alkoholový dezinfekčný prípravok, ani na nich nezanecháva lepivý efekt.

Zdroj: Marián Dekan

Dávkovač šetrnej dezinfekcie s olejčekom namontovali nad umývadlo v každej triede. Nechýbajú zásobníky na papierové utierky, ktoré tiež pomohli zabezpečiť rodičia žiakov, a úplne nové smetné koše „Sú otvorené, aby sa ich deti nemuseli dotýkať,“ zdôvodňuje riaditeľka základnej školy.

Zdroj: Marián Dekan

Všetko v triede dôkladne vyčistili – stoly, lavice, tabuľu, okná, parapety aj podlahy. Niekde bývali koberce, tie z hygienických dôvodov odstránili. V triede bude najviac 20 žiakov, sedieť budú po dvoch a vyučovanie bude prebiehať v tematických blokoch. Žiadne domáce úlohy, testovanie či známkovanie, učiteľ musí nájsť iný spôsob, ako deti motivovať a zaujať.

Zdroj: Marián Dekan

Generátor studenej hmly, napojený na elektrinu, sa postará o dezinfekciu všetkých povrchov v triede v priebehu dvoch minút, ako aj o vyčistenie vzduchu. V každej triede ho budú používať pravidelne dvakrát denne, aby zlikvidoval všetky baktérie a vírusy. „Peniaze naň sme nemali, no podarilo sa mi vybaviť, aby sme ho dostali do prenájmu na jeden mesiac. Je to overený prístroj s certifikátom, máme záruku, že nerozprašuje nijaké škodlivé chemikálie,“ ubezpečuje riaditeľka Erika Drgoňová.

Zdroj: Marián Dekan

Prísne hygienické opatrenia sú aj na žiackych WC. Na čistenie rúk majú deti k dispozícii dezinfekčný gél a na ich osušenie papierové utierky. Sušič sa používať nesmie. Aj tu je smetná nádoba otvorená.

Zdroj: Marián Dekan

Pripravené sú i šatne pre žiakov. Všetko je čisté, vyumývané, vydezinfikované. Odtiaľto pôjdu do svojej triedy, učitelia sa však budú snažiť organizovať pre nich čo najviac aktivít vonku na čerstvom vzduchu. Ešte treba vydezinfikovať školské ihrisko, v čom by mala pomôcť mestská časť.

Zdroj: Marián Dekan

Zorganizovať školské obedy nebolo jednoduché, aj tu treba dodržať prísne pravidlá. Nejde len o to, že napríklad príbor musí byť hygienicky zabalený. „Museli sme určiť presné časy, ktoré skupiny žiakov kedy pôjdu na obed, aby sa ich nestretlo naraz veľa. Jedáleň sme rozdelili na štyri sektory, aby boli čo najviac oddelení od seba, viac sme už urobiť nevedeli,“ konštatuje riaditeľka Erika Drgoňová.

Zdroj: Marián Dekan

Bezdotykové teplomery sú už nachystané. Triedne učiteľky odmerajú teplotu všetkým žiakom ešte pred vstupom do budovy školy. Kto ju bude mať zvýšenú, musí domov. Pri tomto vstupnom „filtri“ pomôže aj termokamera, ktorú škole zapožičala súkromná firma na celý mesiac.

Zdroj: Marián Dekan

Pred bránou školy sú namaľované biele značky – určujú, kde majú žiaci stáť, aby sa dodržal potrebný dištanc. Všetci majú presne určené časy na príchod do školy, a to postupne od 7.30 hodiny do 8.30 hodiny, aby sa nezišli veľké skupiny naraz. Na tvári musia mať, samozrejme, hygienické rúška, ktoré si môžu odložiť v triede alebo počas obeda v školskej jedálni.

Zdroj: Marián Dekan

Riaditeľka základnej školy Erika Drgoňová veľmi oceňuje prístup rodičov, ktorí im pomáhajú od začiatku zatvorenia škôl. Napríklad aj so zabezpečením internetového pripojenia na dva mesiace pre dvoch žiakov, ktorí ho doma nemali. Vďaka tomu sa môžu učiť online rovnako ako ich spolužiaci.

Dezinfekcia triedy (video):

(ac)

Páčil sa vám článok?