Rakúsko od polnoci otvára hranice so Slovenskom: Kontroly budú len náhodné

16.5.2020
Hraničný priechod Bratislava Jarovce

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ak to dovolí epidemiologický vývoj, k úplnému otvoreniu rakúskych hraníc by mohlo dôjsť už v lete.

Rakúsko otvorí o polnoci zo soboty na nedeľu svoje hranice so Slovenskom, Českom a Maďarskom. Kontroly na hraniciach budú ďalej už len náhodné, pričom k ich úplnému otvoreniu by mohlo dôjsť už 15. júna.  

S odvolaním sa na vyhlásenie rakúskeho ministerstva vnútra o tom dnes informoval portál Vienna.at.

Režim na hraniciach s Nemeckom, Lichtenštajnskom a Švajčiarskom uvoľnilo Rakúsko od piatku, teraz bude rovnako postupovať v prípade Česka, Slovenska a Maďarska, čo má podľa Viedne uľahčiť život najmä pendlerom dochádzajúcim medzi susednými štátmi za prácou a ľuďom z pohraničia.

Pre slovenských občanov platia pri prekročení hraníc do Rakúska všetky ostatné opatrenia - napríklad negatívny test na COVID 19 nie starší ako štyri dni alebo 14-dňová povinná domáca karanténa - okrem presne daných výnimiek. "Kontroly zo strany zdravotníckych úradov a polície budú prebiehať v menšej miere a len náhodne," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

​"Naším cieľom je čo možno najviac slobody a čo najmenej obmedzení. Toto uvoľnenie bude ďalším malým posunom smerom k normálnemu stavu najmä pre ľudí v pohraničných oblastiach a uľahčí bezproblémové fungovanie pendlerom," uviedol úrad.

​O úplnom otvorení hraníc sa rokuje, predbežne sa s ním počíta v polovici júna, pokiaľ to dovolí epidemiologická situácia. Rakúska hranica s Talianskom, ktoré patrí ku krajinám najviac postihnutých koronavírusom v Európe, zostane nateraz uzavretá.

"Momentálne nie sú vytvorené podmienky na to, aby sme premýšľali o otvorení hranice s Talianskom," povedal tento týždeň rakúsky kancelár Sebastian Kurz s odkazom na stále relatívne vysoké počty infikovaných v juhoeurópskej krajine. Taliansko počíta s otvorením hraníc 3. júna.

Hraničné kontroly v SR sa budú naďalej vykonávať. Hoci Rakúsko od otvára hranice so Slovenskou republikou, neznamená to, že rovnaké pravidlá platia aj pri vstupe na naše územie. V tomto prípade je potrebné riadiť sa opatreniami stanovenými v Slovenskej republike. Pre osoby prichádzajúce na Slovensko stále platí povinnosť štátnej karantény, pričom pre niektoré skupiny ľudí platia výnimky za jasne stanovených pravidiel.

(nc)

Páčil sa vám článok?