Pre koronavírus skončili na pľúcnej ventilácii: Žiadna chrípka, nám išlo o život!

4.5.2020
0
Koronavírus

Zdroj: TASR/AP

Páčil sa vám článok?

Stav, keď sa nemôžete nadýchnuť, chýba vám vzduch, je hrozný. Strácate všetky sily a cítite obrovskú osamelosť... Aj takto opisovali priebeh ochorenia Covid-19 pacienti, ktorí skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), kde bojovali o život. Hoci na Slovensku počet nakazených dramaticky nestúpa, nezabúdajme, že vírus tu stále je.

Pred pár dňami sme v Bratislavských novinách priniesli rozhovor s riaditeľkou materskej školy v Ružinove Ivetou Brodzianskou. Bola jednou z prvých pacientov na Slovensku, ktorí sa nakazili novým koronavírusom. Po potvrdení diagnózy Covid-19 mala obavy, ako zvládne chorobu, či sa naozaj lieči podobne ako chrípka. Mala šťastie, pretože nebola na tom tak zle, aby musela ísť do nemocnice. Liečila sa doma liekmi proti horúčke a kašľu. „U mňa to prebiehalo ako silná chrípka, ktorá trvala asi desať dní. Najhorší bol pritom kašeľ, vysoké teploty a slabosť,“ opísala najťažšie chvíle riaditeľka škôlky, ktorá po zvládnutí choroby už opäť pracuje.

Desiatky pacientov u nás však po nákaze koronavírusom skončili v nemocnici, mnohí z nich na JIS-ke a podľa informácií z nedele 3. mája 25 ľudí ochoreniu podľahlo. O život pritom nešlo len seniorom. Doterajšie skúsenosti z infekčnej kliniky nemocnice na Kramároch, ukazujú, že rizikovým faktorom pri zvládaní Covid-19 je tiež obezita a pridružené ochorenia.

Zdroj: FB MČ Ružinov

Riaditeľka MŠ v Ružinove Iveta Brodzianska zvládla ochorenie v rámci domácej liečby.

O život na JIS-ke bojoval aj pán, ktorého výpoveď priniesla nedávno televízia ČT1 ešte z nemocničného lôžka. Pacient, ktorý bol vo vyššom veku a  navyše obézny, musel byť niekoľko dní pripojený na pľúcnu ventiláciu. So slzami v očiach pred kamerou priznal, že najhoršie bolo, keď nedokázal dýchať. V tej chvíli sa stále cítil veľmi slabý, no dúfal, že sily sa mu budú postupne vracať. Ďalšia Češka, ktorú tiež museli zachraňovať dýchacie prístroje, opisovala, aký hrozný je stav, keď pľúcam chýba vzduch. Nebola to žiadna silná chrípka, ale niečo oveľa horšie! Po návrate domov sa ako prvé chystala pustiť čističku vzduchu.

Zdolala koronavírus a opäť pracuje! Prvá z nakazených, riaditeľka škôlky v Ružinove priznala, čo bolo najhoršie

Každý deň sa dozvedáme o pribúdajúcich počtoch ľudí, ktorí sa nakazili zákerným koronavírusom, ale sú aj dobré príbehy! Riaditeľka materskej školy v Ružinove Mgr. Iveta Brodzianska patrila k prvým Slovákom s pozitívnym testom na ochorenie Covid-19 a dnes už opäť pracuje. Ako ju choroba potrápila a čo bolo pre ňu vzpruhou v tých najhorších chvíľach?

O svoje najťažšie chvíle, keď po nákaze koronavírusom bojovala o život, sa podelila aj Američanka Leah Blomberg. „Je to veľmi zlý zážitok,“ priznala v rozhovore pre televíziu NBC News mladá žena, ktorá bola dlhých deväť dní na pľúcnej ventilácii, lekári ju pritom uviedli do umelého spánku. Dnes sa postupne vracia do bežného života a snaží sa robiť osvetu – varuje ľudí, aby hrozbu nákazy nepodceňovali.

Zdroj: FB Leah Blomberg

Američanka Leah bola deväť dní na pľúcnej ventilácii.

Pred dvoma dňami zverejnila na svojej FB stránke výzvu všetkým, ktorí demonštrujú za uvoľnenie opatrení. Vysvetľovala, že aj tí, čo sú bez príznakov ochorenia, môžu byť infikovaní a ohroziť tak iných. „Ľudia majú síce právo protestovať, no zároveň tým druhých vystavujú riziku. Zostať doma môže zachrániť životy,“ odkázala.

Ochorenie Covid-19 veľmi ťažko prekonával aj mladý, len 29-ročný Američan Andrew Coffield z Illinois. V nemocnici ležal trinásť dní, z toho sedem dní na pľúcnej ventilácii. Pre spomínanú televíziu povedal, že približne päť dní bol v kóme. No hoci sa jeho stav prudko zhoršoval, horúčka stúpala a vitálne funkcie mu zlyhávali, zrazu sa to zvrtlo. Mladý organizmus zabojoval a Andrew, ktorému už lekári nedávali veľkú nádej, žije. „Doktori ani sestričky si to nevedeli vysvetliť. Prišli za mnou a hovoria – ste zázrak. Naozaj verím, že ma vyliečil Boh,“ je presvedčený Andrew, ktorý sa mohol vrátiť k manželke a  dvojročnému synovi.

Zdroj: FB Andrew Coffield

O život bojoval aj 29-ročný Andrew Coffield.

Ťažký priebeh ochorenia a nečakané uzdravenie opísal neskôr aj na svojom facebooku, kde zároveň ďakoval všetkým, ktorí mu pomohli vybojovať si život.

(ac)

Páčil sa vám článok?