Praktické rady: Ako dnes fungujú zubní lekári

21.4.2020
0
Zubárka

Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Hrozba koronavírusu pochopiteľne zasiahla aj do prevádzky ambulancií zubných lekárov. Viete, ako aktuálne fungujú?

Zubní lekári ordinujú na základe odporúčaní Metodického usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre odbor zubné lekárstvo pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas pandémie COVID-19.

"Poskytuje sa neodkladná zdravotná starostlivosť, a teda bolestivé prípady pre pacientov s negatívnou anamnézou za dodržiavania zvýšených hygienických opatrení pre zamedzenie šírenia infekcie. Pacienti sa vopred musia telefonicky objednať na vyšetrenie. Zubné ambulancie pracujú v skrátenom režime od 8: 00 h do 12:00 h," informovala profesorka Neda Makovská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

Výnimku tvoria zubní lekári a zdravotnícki  pracovníci vo veku 65 rokov a viac, tehotné zubné lekárky a lekári so závažnými ochoreniami, celkovými ochoreniami. Títo zubní lekári sú počas ordinačných hodín v  telefonickom alebo e-mailovom kontakte so svojimi pacientmi, ktorým poskytujú odborné poradenstvo, ako aj informujú o možnosti zástupu alebo lekárskej služby prvej pomoci podľa spádu.

"U pacienta, ktorý nemá závažné ťažkosti, zubný lekár odporúča iba symptomatickú terapiu a ak je to potrebné, predpisuje e-recept. Tiež odporúča postup formou telefonickej, e-mailovej či SMS konzultácie v prípade zhoršenia zdravotného stavu," dodáva Makovská.

V každom regióne pracujú lekárske služby prvej pomoci, o ich evidencii sú informované príslušné vyššie územné celky. Okrem toho poskytujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť v oblasti výkonov maxilofaciálnej chirurgie stomatologické kliniky v univerzitných nemocniciach. Podľa epidemiologického vývoja výskytu ochorenia sa bude meniť aj situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.“

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie