Výborné výsledky: Z 1524 testov na koronavírus bolo v sobotu iba 14 pozitívnych

5.4.2020
0

Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Páčil sa vám článok?

Hoci koniec boja s pandémiou ochorenia Covid-19 je v nedohľadne, výsledky testovania na Slovensku zo včerajšieho dňa (soboty) sú veľmi povzbudivé.

Ako informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí v diskusnej relácii v televízii TA3, z 1524 vykonaných testov na ochorenie Covid-19 počas soboty bolo ako pozitívnych vyhodnotených iba 14.

Celkovo bolo teda s pozitívnym výsledkom otestovaných 485 ľudí a negatívnym 14 670.

Pokiaľ ide o pacientov v rizikovom veku, teda nad 65 rokov, je ich dohromady 35, pričom najviac ich zachytili v Bratislave. Traja zo všetkých slovenských pacientov sú na jednotke intenzívnej starostlivosti a jeden na pľúcnej ventilácii.

Krajčí však upozornil, že pokiaľ ide o dobrovoľné testovanie, za ktoré si ľudia platia cca 60-70 eur, jeho spoľahlivosť, hoi je certifikované, je okolo 70 percent. teda i ľudia s ochorením môžu vyjsť ako Covid-19 negatívni. Minister priznal, že dostal už aj upozornenia, že nie všetky odbery sa môžu robiť správne, čo tiež môže ovplyvniť výsledky.

Šéf rezortu zdravotníctva poďakoval zdravotníkom aj občanom Slovenska za to, ako epidémiu ochorenia COVID-19 zvládajú. 

Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 171 pacientov, z toho u 63 bol nový koronavírus potvrdený, v 108 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Z ochorenia sa už podarilo vyliečiť osem ľudí. Do testovania sú zapojené aj súkromné laboratóriá, doteraz vyšetrili celkovo 2238 vzoriek.

Ako Ministerstvo zdravotníctva doplnilo, v nových prípadoch ide o 76-ročného muža z okresu Prievidza, 70-ročného muža z okresu Košice, 56-ročnú ženu z okresu Galanta, 55-ročného muža z okresu Trenčín, 49-ročného muža z okresu Stará Ľubovňa, 46-ročnú ženu z okresu Košice, 33-ročnú ženu z okresu Košice, 26-ročnú ženu z okresu Partizánske, 26-ročného muža z okresu Trenčín, 25-ročného muža z okresu Košice, 25-ročného muža z okresu Trenčín, 22-ročnú ženu z okresu Košice-okolie a dve 8-ročné dievčatá z okresu Senec.

(ms)

Páčil sa vám článok?