Slovensko prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti o repatriáciu

30.3.2020
0

Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zahraničných vecí prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti o registrácie občanov SR v zahraničí, ktorí majú záujem o repatriáciu. Následne pristúpi k ukončeniu repatriácií.

"Dôvody sú viaceré, okrem iného aj to, že v mnohých prípadoch občania SR na poslednú chvíľu nevyužijú možnosti organizovanej repatriácie, respektíve o ňu žiadajú len formálne, nakoľko ich obvyklý pobyt je v zahraničí," uviedlo ministerstvo. Existujú podľa nich aj prípady, keď sa už repatriovaní občania vrátili naspäť do krajiny, odkiaľ na Slovensko pricestovali.

Rezort dopĺňa, že repatriačná preprava je primárne a v rámci dostupných možností organizovaná v tých miestach, kde nie je možnosť inej formy prepravy. "Pokiaľ je ešte stále možné sa z danej krajiny dostať alebo aspoň priblížiť k SR iným spôsobom - lietadlom, vlakom, autobusom alebo inak individuálne, občania by mali využiť túto možnosť," odporučil.

Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR

MZVaEZ SR zároveň vyzýva občanov, aby rešpektovali jeho cestovné odporúčanie v stupni číslo tri – necestovať do všetkých štátov sveta, platné od 16. marca. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia v Európe i vo svete, vyvolaná pandémiou ochorenia COVID-19, s neustále sa meniacou situáciou na hraničných priechodoch, obmedzením prepravy osôb, ako aj možným postupným uzatváraním hraníc ďalších štátov.

Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Na fotografiách lietadlá Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR  Airbus A319 a Fokker 100 dopravili z Dublinu a Helsínk spolu vyše 80 slovenských občanov na bratislavské Letisko M. R. Štefánika v pondelok 30. marca 2020.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie