Ošetrovné pre zatvorené školy: Sociálna poisťovňa ho schváli aj zarábajúcim rodičom, ale nie všetkým

27.3.2020
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Pravidlá na vyplácanie ošetrovného sa zmenili. Po novom ho môžu čerpať aj rodičia detí, ktorým zatvorili školy a škôlky, a to počas celého obdobia karantény a izolácie. Dostane ho tiež rodič, ktorý naďalej pracuje, ale nie každý bez výnimky.

Na ošetrovné (OČR) má nárok rodič dieťaťa do 11 rokov v prípade, že je škola zatvorená pre karanténu a on sa o dieťa stará. „Podľa včerajších  zmien v zákone o sociálnom poistení (v stredu 25. marca, pozn. red.) toto isté platí aj o rodičoch zdravotne postihnutých detí do 18 rokov. O ostatných zmenách vyplývajúcich z prijatej novely budeme informovať na našej webovej stránke,“ povedal pre Bratislavské noviny hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Nájdete ju na adrese www.socpoist.sk.

Podľa ministerstva práce bude čerpanie ošetrovného umožnené aj rodičom detí až do dovŕšenia 16 rokov veku. Sociálna poisťovňa ho však neposkytne každému bez rozdielu. Ak vám zamestnávateľ umožnil homeoffice a naďalej dostávate plat, nestačí argument, že aj vy sa popri práci o svoje dieťa doma staráte. „V zmysle § 30 zákona o sociálnom poistení nie je možné poberať súčasne príjem v zamestnaní a ošetrovné z nemocenského poistenia vyplývajúceho z tohto zamestnania,“ vysvetlil Višváder.

V prípade živnostníka, ktorý takisto naďalej pracuje a má plný príjem, je to ale iné. „Pri živnostníkoch Sociálna poisťovňa príjem nesleduje, podmienkou ošetrovného však je celodenná starostlivosť o dieťa,“ doplnil hovorca.

Poisťovňa vám bude túto dávku vyplácať vo výške 55 percent z hrubej mzdy, čo predstavuje približne 70 percent čistej mzdy. Pri čerpaní ošetrovného sa môžu rodičia aj vystriedať, čo doteraz možné nebolo. O priznanie ošetrovného však musíte požiadať sami a k žiadosti pripojiť čestné vyhlásenie, aby Sociálna poisťovňa vedela presne, v ktorých dňoch sa ktorý rodič o dieťa staral. Potvrdenie od lekára nevyžaduje.

(ac)

Páčil sa vám článok?