Na letisku v noci pristálo lietadlo so Slovákmi z USA

27.3.2020
0

Zdroj: Letisko M. R. Š.

Páčil sa vám článok?

Dnes v noci o 3.22 h pristálo na Letisku M. R. Štefánika lietadlo Boeing 767-300, ktoré prepravilo 279 cestujúcich na Slovensko z amerického Washingtonu. Je to už tretí repatriačný prílet do Bratislavy od zákazu civilných letov po dvoch príletoch z Londýna.

Dnes je v pláne aj repatriačný odlet do nórskeho Osla a v nedeľu odlet do Štokholmu a prílet z neho. Civilné lety zo všetkých slovenských letísk, vrátane letov z/do Letiska M. R. Štefánika, ostávajú aj naďalej zakázané. Zákaz civilných letov je od dnes rezortom dopravy predĺžený o ďalších 14 dní, minimálne do 10. apríla 2020. V období zákazu letov, od 13. 3. do 27. 3. vrátane, bolo z/do Letiska M. R. Štefánika pôvodne plánovaných 15 charterových a 396 pravidelných letov, ktoré museli byť zrušené.

Zdroj: Letisko M. R. Š.

​Od zákazu letov, od 13. marca 2020, sa realizovalo, alebo je plánovaných, zatiaľ spolu sedem  repatriačných príletov a odletov z/do Bratislavy – z Veľkej Británie, USA či Švédska, aj odlet nórskych občanov do Nórska. Cestujúci, ktorí priletia na Slovensko, sú priamo z letiskovej plochy po absolvovaní pasovej/hraničnej kontroly a vyzdvihnutí batožiny prepravení do určených zariadení ministerstva vnútra, kde sú im vykonané testy na ochorenie Covid-19. Po negatívnych výsledkoch sú prepustení do domácej karantény, kde zotrvajú celkovo od príletu spolu 14 dní

Zdroj: Letisko M. R. Š.

​V období od zákazu letov, 13. 3. 2020 do 26. 3. 2020 vrátane, odbavilo Letisko M. R. Štefánika spolu 243 letov. Sú medzi nimi zarátané lety všeobecného letectva (súkromné lety), nákladné lety, premiestňovacie lety lietadiel, záchranárske lety, repatriačné lety, štátne lety či technické lety. Na Letisku M. R. Štefánika po dlhom období opäť pristálo lietadlo typu Boeing 767-300 s 279 cestujúcimi na palube, ktoré prepravilo cestujúcich z amerického Washingtonu na Slovensko. Tento typ lietadla priviezol napríklad v roku 2011 do Bratislavy hokejistov tímu New York Rangers. Nákladná verzia tohto typu lietadla, Boeing 767-200, pristáva na letisku v Bratislave niekoľkokrát týždenne pre prepravnú spoločnosť DHL. Okrem toho pristávajú na bratislavskom letisku aj lety so zdravotníckymi pomôckami, ktoré prepravujú nákladné typy lietadiel ako napr. Antonov An124, Iľjušin Il-76, no tiež Boeingy 737 či Airbus A319 z flotily Leteckého útvaru ministerstva vnútra.

 (ms, ts)

Páčil sa vám článok?