Nemocnice sa pripravujú na väčší počet pacientov s ochorením COVID-19

25.3.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Nemocnice sa pripravujú na väčší počet pacientov s ochorením COVID-19. Postupne sa tak niektoré oddelenia premenia na takzvané červené pavilóny a v najkrízovejšom variante sa celé zdravotnícke zariadenie zmení na takzvanú COVID nemocnicu.

"Aktuálny stav je pre Slovensko postačujúci. Disponujeme ešte desiatkami voľných lôžok na aktuálnych infekčných oddeleniach, no musíme myslieť dopredu a byť pripravení. Preto štartujeme v najväčšej Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá má pripravený plán reprofilizácie, prispôsobovať ho bude aktuálnemu stavu," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

K situácii sa vyjadrila aj hovorkyňa UNB Eva Kliská. "Priestory nemocnice postupne pripravujeme, plánujeme rozmiestniť prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, mapujeme technické zázemie a ostatné prístrojové vybavenie. Všetky opatrenia sú realizované predovšetkým v záujme bezpečnosti pacienta a tiež nášho personálu. Naším cieľom je zamedziť možnému stretu pozitívnych pacientov s pacientmi, ktorí neboli infikovaní, zabrániť tak v čo najväčšej miere ďalšiemu šíreniu, a predovšetkým postarať sa o všetkých pacientov v súlade s prísnymi bezpečnostnými opatreniami," uviedla Kliská.

S pribúdajúcim počtom pacientov s COVID-19, ktorí by si vyžadovali hospitalizáciu, sa budú podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej vybrané oddelenia postupne meniť na červené zóny. Aktuálne je možná "premena" takmer 4000 lôžok. "Prioritne sa chceme zamerať na reprofilizáciu nemocničných lôžok, až následne by prišli v prípade potreby na rad priestory ďalších zariadení, ako sú napríklad kúpele či iné priestory," vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva.

Červená nemocnica určená pre pacientov s ochorením COVID-19 vznikne v Infekčnom pavilóne Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch. Tieto priestory plánuje najväčšia nemocnica na Slovensku rozšíriť o samostatnú budovu Kliniky geriatrie.

"Pacienti, ktorí sú na Klinike geriatrie na Kramároch hospitalizovaní a ktorí si vyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, budú postupne umiestňovaní do iných našich nemocníc, kde bude o nich plnohodnotne postarané," komentovala Kliská.

UNB podľa jej hovorkyne medzitým plánuje pripraviť aj monoblok nemocnice. Ten bude pripravený pre pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, ktorí si budú vyžadovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pacienti, ktorí sú v súčasnosti v monobloku hospitalizovaní a naďalej si vyžadujú zdravotnú starostlivosť, budú podľa Kliskej bezpečne premiestnení do ďalších nemocníc UNB. Ak to bude potrebné, najväčšia slovenská nemocnica plánuje pre týchto pacientov vyhradiť aj samostatný pneumologický pavilón v ružinovskej nemocnici.

"Priestory nemocnice postupne pripravujeme, plánujeme rozmiestniť prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, mapujeme technické zázemie a ostatné prístrojové vybavenie. Všetky opatrenia sú realizované predovšetkým v záujme bezpečnosti pacienta a tiež nášho personálu. Naším cieľom je zamedziť možnému stretu pozitívnych pacientov s pacientmi, ktorí neboli infikovaní, zabrániť tak v čo najväčšej miere ďalšiemu šíreniu a predovšetkým postarať sa o všetkých pacientov v súlade s prísnymi bezpečnostnými opatreniami," doplnila Kliská.

UNB sa podľa hovorkyne na situáciu dôsledne pripravuje a v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR robí všetky potrebné kroky, a to tak, aby naďalej poskytovali neodkladnú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom a zároveň sa dokázali bezpečne postarať o všetkých pacientov s ochorením COVID-19, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu.

Krajčí tiež pripomenul, že je potrebné zabezpečiť, aby ženy mohli rodiť v bezpečných hygienických podmienkach, aby mali onkologickí pacienti bezpečné prostredie na svoju liečbu, či to, aby boli plnohodnotné podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v oblasti traumatológie. "Aj v prípade výrazného nárastu pacientov s novým koronavírusom preto budú v praxi plnohodnotne fungovať nemocnice a špecializované ústavy pre ľudí nenakazených novým koronavírusom," dodal minister zdravotníctva.

Eliášová pripomenula, že na Slovensku je podľa Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR spolu 31.300 lôžok. "V nemocniciach na infekčných oddeleniach je ich takmer 500. Takmer 4000 lôžok sa dá okamžite reprofilizovať v prípade potreby pre pacientov s ochorením COVID-19," uzavrela.

(TASR)

Páčil sa vám článok?