Pre rúško nevidíte cez okuliare? Odborník z optiky radí, čo pomôže

25.3.2020
0

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Povinnosť je jasná, všetci musíme nosiť rúško, a to nielen v obchode či lekárni, ale všade mimo bydliska. Problém je, keď sa nám pri dýchaní do rúška okuliare zahmlievajú, či už dioptrické alebo slnečné. Prečítajte si, čo odporúča odborník.

Podľa diplomovaného špecialistu Martina Slaného, ktorý je odborným garantom očnej optiky, je základnou podmienkou, aby rúško priliehalo k tvári čo najtesnejšie. „Preto sú rúška lepšej kvality vybavené pevnou, ale formovateľnou výstužou v oblasti nosa a líc,“ uviedol pre Bratislavské noviny.

Ubezpečuje, že aj doma ušité rúška spĺňajú požadovaný stupeň ochrany, ak však nepriliehajú dostatočne k tvári, okuliare sa pri vydychovaní zarosia či zahmlia. Takže ak máte rúško ušité doma, vložte do jeho hornej časti v oblasti nosa tenký kovový pásik, aby medzi vašou tvárou a rúškom neboli žiadne medzery. Je to napokon dôležité aj pre lepšiu ochranu pred vírusom. Ďalšou výhodou je, že rúško menej padá.

Možno ste sa na internete dočítali, že pomáha, ak sklá okuliarov potriete mydlom alebo penou na holenie. Odborník si nemyslí, že je to dobrý nápad. „Väčšina skiel má na povrchu nanesené antireflexné úpravy, ktoré zvyšujú ich optické a užívateľské kvality. Preto neradím aplikovať akékoľvek iné chemické látky na sklá, než sú odporúčané v návodoch alebo priamo v očnej optike. Mohlo by dôjsť k poškodeniu skiel aj rámu,“ varuje Martin Slaný. Vysvetľuje, že na trhu je veľa prípravkov proti zahmlievaniu okuliarov, pomôže napríklad antikondenzačný a antistatický prostriedok Applex 30 ml.

Niektorí ľudia tiež radia vložiť si do rúška vreckovku, aj to vraj pomáha proti zahmlievaniu. Martin Slaný to nevylučuje, ale upozorňuje na iný problém. „Čím viac vrstiev látky máme pred nosom a ústami, tým je filtrácia vdychovaného vzduchu vyššia, avšak znižuje sa aj obsah vzduchu vdychovaného, čo môže spôsobovať hlavne starším ľudom alebo ľudom vykonávajúcim fyzickú aktivitu komplikácie s dýchaním,“ pripomína.

Pri nosení rúška sú jednoznačne vo výhode ľudia, ktorí majú okuliare s úpravou skiel Optifog,  čo je najlepšia možná úprava proti zahmlievaniu. Podľa odborníka je však potrebné, aby ste si na sklá nezabúdali nanášať aktivátor Optifog napustený v špeciálnej utierke, ktorá je súčasťou takýchto okuliarov.

(ac, na ilustračnej fotke minister hospodárstva, podpredseda vlády Richard Sulík)

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie