VIDEO Takto prebieha výjazd pri odbere vzoriek s podozrením na koronavírus

15.3.2020
0
Odoberanie vzoriek na koronavírus v uliciach hlavného mesta

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Páčil sa vám článok?

V bratislavských uliciach sa v týchto dňoch môžete stretnúť so záchranármi zo záchrannej služby hasičského zboru v ochranných kombinézach. Ich úlohou je odoberať vzorky u obyvateľov, u ktorých je podozrenie na koronavírus. Mesto zverejnilo video.

"Je dôležité zdôrazniť, že samotný odber vzorky neznamená, že vyšetrená osoba koronavírus skutočne má. To potvrdí až následné testovanie vzorky v špecializovanom pracovisku, ktoré, našťastie, vo väčšine prípadov prítomnosť vírusu zatiaľ vylúčilo," vysvetlil primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Odber sa uskutočňuje výterom z hrdla a nosa a prebieha u osoby v domácej karanténe. Táto osoba zostáva v domácej karanténe aj po odbere až do momentu, kým test úplne nevylúči prítomnosť vírusu. V prípade ak sa vírus potvrdí, Úrad verejného zdravotníctva rozhodne o ďalších krokoch, ako je napríklad hospitalizácia. "Nepodliehajte preto panike, keď aj vo vašom bytovom dome prebehne takéto testovanie. Pre ostatných obyvateľov domu to pri dodržiavaní bezpečnostných a hygienických zásad neznamená žiadne zvýšené riziko," informuje ďalej Matúš Vallo.

Testovanie je jeden z kľúčových nástrojov na spomalenie šírenia koronavírusu. Pri potvrdení nákazy Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) a bezpečnostné zložky následne kontaktujú ďalšie osoby s ktorými bola osoba v blízkom kontakte. Tieto osoby sú nasmerované do domácej karantény a zaradené na testovanie, aby si koronavírus u nich potvrdil, alebo vyvrátil. Šetrenie kontaktov pozitívne testovaných osôb umožňuje cielene zasahovať tam, kde je najväčšie riziko šírenia. Odber vzoriek sa uskutočňuje iba v prípadoch, kde ÚVZ vyhodnotí na základe kontaktu s nakazenou osobou, príznakov a cestovateľskej anamnézy dôvodnú potrebu.

Osoby s podozrením na možnú prítomnosť koronavírusu, ktoré nemajú vážne príznaky čakajú na odber vzorky v domácej karanténe. Hospitalizovaní sú iba v prípade vážnejších prejavov respiračného ochorenia. Toto je dôležité, aby sa zbytočne nezaťažovali kapacity našich zdravotníckych zariadení, ktoré musia ošetrovať tých, ktorí to skutočne potrebujú.

"Rozumieme obavám, ktoré môžete mať, keď odberový tím vykonáva činnosť vo vašom susedstve. Považujeme za dôležité, aby sme o týchto postupoch boli všetci vopred dobre informovaní, pripravili sa na ne a nepodliehali panike, keď sa takýto odber uskutoční vo vašom susedstve. Vykonávajú ju odborníci s dôrazom na ochranu a minimalizovanie šírenia vírusu, " spresňuje informácie primátor.

Zároveň zdôrazňuje, že zdravotníci, záchranári, hasiči, policajti a všetci tí, ktorí počas mimoriadnej situácie zabezpečujú základný chod nášho mesta, sú hrdinovia týchto dní. "Pomôžme im dôsledným a zodpovedným správaním a súdržnosťou,"dodáva Vallo.

Spoveď Ľubice priamo z Talianska: Ako sa žije v európskej krajine najviac zasiahnutej koronavírusom?

Na Taliansko, ktoré je z európskych štátov postihnuté najviac, sa aktuálne valí jedna zlá správa za druhou. Z vírusu sa stala pandémia, nemocnice sú preplnené a veľa pacientov je v ohrození života. V priebehu posledných 24 hodín koronavírusu podľahlo 250 ľudí, nakazených je tam viac ako 21-tisíc ľudí. Svoje dojmy nám opísala Bratislavčanka Ľubka, ktorá dlhodobo žije v regióne Udine na severe Talianska.

(nc)

Páčil sa vám článok?