Ústredný krízový štáb pritvrdil - zatvárajú sa letiská, školy, lyžiarske strediská a nákupné centrá budú fungovať v obmedzenom režime

12.3.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ústredný krízový štáb prijal v rámci boja s koronavírusom tvrdé preventívne opatrenia, ktoré sa dotknú všetkých oblastí nášho života. Pozrite si, aké nové obmedzenia nás čakajú v oblasti dopravy, školstva, stravovania či nakupovania počas najbližších 14 dní... Premiér Peter Pellegrini po skončení zasadnutia krízového štábu oznámil, že sa ako prvé budú zatvárať lyžiarske strediská, aquaparky, diskotéky, ale hotely a reštaurácie by mali zostať otvorené.

Bratislavský samosprávny kraj zverejnil zoznam nových preventívnych opatrení, ktoré by dnes mal prijať Ústredný krízový štáb na svojom zasadnutí. V najbližšom čase nás čakajú tieto zmeny:   

  • Zavedenie hraničných kontrol (a zachovanie len veľkých hraničných priechodov).
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
  • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.
  • Zatvorenie škôl a školských zariadení.
  • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení.
  • Obmedzená prevádzka obchodných centier (cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu).
  • Zatvorené budú zábavné podniky, diskotéky, aquaparky a rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier. Reštaurácie a hotely zostanú otvorené.
  • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime.

Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú uzavreté z dôvodu nákazy novým koronavírusom. Zajtra o siedmej ráno sa zavedú hraničné kontroly. Bude zastavená aj medzinárodná autobusová a vlaková preprava. Všetky aquaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier, ako aj zábavné podniky a diskotéky budú od zajtra zatvorené. Informoval o tom dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu. Reštaurácie a hotely zostanú podľa jeho slov otvorené. Univerzity, školy a škôlky na celom Slovensku budú od pondelka takisto zatvorené. "Školy budú zatvorené od pondelka, aby sa ľudia na to stihli pripraviť," poznamenal Pellegrini. Zavretie sa týka aj škôl, ktoré už v Bratislave sú zatvorené. "Dni, kedy boli zatvorené, sa nezapočítavajú do tohto 14-dňového obdobia. Od pondelka platí pre všetky školy zavretie na 14 dní, či už boli, alebo neboli zatvorené," uviedol premiér. Pellegrini potvrdil, že maturitné skúšky, ktoré sa mali konať od 17. do 20. marca, sa budú musieť na minimálne dva týždne odložiť. "Štrnásť dní vedia školy zvládnuť výpadok vo výučbe tak, aby sme nemuseli posúvať školský rok," povedal."Zatiaľ neočakávame obmedzenie otváracích hodín reštaurácii, ale očakávame, že sa verejnosť bude viac stravovať doma," dodal Pellegrini.

​(ars)

Páčil sa vám článok?