Boli sme pri tom. Čo sa dialo v školách a škôlkach deň pred ich zatvorením?

9.3.2020
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Boli sme navštíviť niektoré základné či materské školy v bratislavskom Starom Meste a pozrieť sa, aká v nich zavládla atmosféra deň pred zatvorením pre koronavírus. Kým rodičia riešili otázku, čo s deťmi, deti sa, naopak, na nečakané prázdniny tešia.

Ako infomoval primátor Matúš Vallo, dnes sme v situácii, keď sme prešli z fázy prípravy do fázy spomaľovania šírenia vírusu. "Štatistiky z viacerých krajín v Európe jasne ukazujú, že po prvých potvrdených prípadoch nasleduje rýchly nárast ďalších. Napriek preventívnym opatreniam sa nemôžeme spoliehať, že podobný vývoj nenastane aj na Slovensku, prípadne priamo v Bratislave," informoval Vallo na dnešnej tlačovej konferencii.

Preto bude od zajtra (utorka 10.3.2020) v materských a základných školách nielen v zriaďovateľskej pôsobnosti mestských častí preventívne prerušené vyučovanie na dobu piatich dní. Rovnako budú zatvorené aj centrá voľného času a základné umelecké školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

My sme boli situáciu na základných či materských školách zmapovať. Navštívili sme Materskú a základnú školu na Grösslingovej. Zaujímalo nás, či a ako učitelia dbajú na prevenciu. Učiteľ telesnej výchovy Roland nám povedal, že zobral deti v rámci hodiny radšej von na dvor, aby neboli zbytočne vnútri v telocvični, kde je potenciálny výskyt šírenia akéhokoľvek vírusu vyšší. 

Zdroj: nc

​Deti na hodine telesnej výchovy na ZŠ Grösslingova

Zdroj: nc

​Zaujímala nás aj aktuálna chorobnosť detí v rámci školy, prípadne, či rodičia nechali dnes deti preventívne doma. Aké prijala škola opatrenia voči prípadnej nákaze a na zabránenie jej šírenia. Odpovede sa nám však, bohužiaľ, nepodarilo získať, pani riaditeľka nemala čas. Pýtali sme sa aj detí,väčšinou sa tešili, že majú prázdniny, len jedna zo žiačok vyjadrila obavu pred novým koronavírusom.

Informovať sme sa boli aj v Materskej škole na Ferienčíkovej, riaditeľku sa nám však nepodarilo zastihnúť. Pedagógovia, ktorí sa v škôlke nachádzali, nám poskytnúť akékoľvek informácie odmietli.

Zdroj: nc

Súkromné školy sa môžu zatiaľ rozhodnúť, či  vyučovanie prerušia alebo nie. Zatiaľ totiž nie je vydané plošné nariadenie pre zatvorenie škôl. Je teda na súkromných zriaďovateľoch, ako sa rozhodnú. Súkromná materská škola Handprints International sa na základe poverenia riaditeľky školy rozhodla prerušiť prevádzku škôlky. Pedagogická pracovníčka nám povedala, že v rámci preventívnych opatrení v priestoroch škôlky dnes merali všetkým deťom teplotu a zároveň v posledných dňoch ešte viac zvýšili aj hygienické opatrenia a návyky. "Škôlka bude zatvorená od zajtra do pondelka, podľa situácie sa rozhodne operatívne, ako budeme postupovať ďalej," informovala nás pedagogička. Takisto prerušila výučbu aj súkromná Anglická škôlka Rozprávkovo na Medenej, ktorá patrí pod Gymnázium Česká. Aj toto súkromné gymnázium,  pod ktoré patrí aj ZŠ v Devíne, prevádzku vo všetkých svojich pracoviskách prerušilo.

Zdroj: nc

​Na Základnej škole na Vazovovej sme stretli aj viacerých rodičov. Nastala situácia, keď rodičia riešia, ako budú postupovať v situácii s deťmi, ktoré musia zostať doma. Niektorí si to vedia vybaviť v práci - zamestnávateľ im vyhovie napríklad v podobe práce z domu tzv. home office, iní si vybavia na stráženie starých rodičov alebo si vybavia OČR. Viac o forme získavania a nároku OČR nájdete TU.

Andrea, ktorej dcéra Barbora navštevuje školu na Vazovovej, si voľno z práce brať nemusí, pretože je doma na rodičovskej dovolenke. "Oddnes mám doma dvoch gymnazistov, ktorí navštevujú Gymnázium Vazovova a s najmladším som doma na rodičovskej," hovorí nám Andrea. V rámci prevencie sa snažia celá rodina zvýšiť prísun nielen ovocia zeleniny, ale aj syntetických vitamínov z lekárne. "Snažím sa deťom dávať veľa vitamínov, obmedzujeme aj pohyb v nákupných centrách či na miestach, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Snáď sa to podarí čo najrýchlejšie zastaviť, " povedala nám Andrea, mama tretiačky na ZŠ Vazovova.

Zdroj: nc

​Andrea s dcérou Barborou, žiačkou ZŠ Vazovova

Rodič trinásťročnej žiačky pán Ján v čase nášho rozhovoru ešte netušil, ako bude postupovať, či nechá dcéru starým rodičom, alebo zostanú s ňou doma. "Neviem, čo urobíme, správu o zatvorení školy som sa dozvedel len pred chvílou," povedal nám Ján.

Zdroj: nc

​Rodič Ján, jeho dcéra je žiačka ZŠ Vazovova

Na Základnej škole na Vazovovej sme sa rozprávali so zástupkyňou riaditeľa pre 1.stupeň. "Postupujeme podľa nariadení, ktoré nám prišli z ministerstva. Snažíme sa čo najviac detí informovať a poučiť, aby dodržiavali v maximálnej miere hygienické opatrenia. S tým, aby sme zas nevyvolali u nich strach či paniku," povedala nám. Dnes im dokonca merali aj teplotu, podľa jej slov žiadne dieťa nevykazovalo známky nakazenia. Zároveň potvrdila, že niektorí rodičia nechali z preventívnych dôvodov deti doma aj dnes."Neprišli asi piati prváci, aj v ostatných triedach bolo menej detí, nie však nejako rádovo menej," dodala.

Zdroj: nc

​Školák Adam zo ZŠ Vazovova sa na neplánované "prázdniny" teší, mama súhlasila, aby aj zapózoval

Zatvorenie Materskej školy na Miletičovej v Ružinove a zrušenie všetkých krúžkov či mimoškolských aktivít, ktoré pravidelne navštevoval štvorročný škôlkar Artur, ovplynilo aj jeho mamu Lindu. Vyjadrila svoje obavy aj z toho dôvodu, že bývajú v bytovom dome, kde býva veľa detí, ktoré navštevujú práve Materskú školu na Palkovičovej, kde diagnostikovali 58-ročnej učiteľke nákazu koronavírusom. "Rozmýšľam, že pôjdem na týždeň navštíviť rodinu, ktorú máme v Trenčíne, všetci naši susedia chodia do škôlky, kde bola potvrdená nákaza, trochu sa aj obávam," hovorí Linda, ktorá zostáva s Arturom doma, pretože je aktuálne na rodičovskej dovolenke s mladším synom Aurelom. Podľa jej slov predpokladala, že škôlku pravdepodobne zatvoria, tak syna Artura nechala doma už dnes, preventívne.

Postupne sa budú zatvárať aj cirkevné školy. „Ak samospráva zatvorí svoje školy, zatvoria sa aj cirkevné,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Výučbu prerušuje Cirkevná základná škola Narnia, ktorá zatvára obe svoje školy so sídlom v bratislavskej Petržalke aj v Pezinku, informuje o tom na svojom webe.

Po súhlase zriaďovateľa sa rozhodli pripojiť k ostatným základným školám aj Základná škola Matky Alexie na Palackého, vedenie školy o tom informuje aj na dverách školy. Riaditeľku  sa nám zastihnúť nepodarilo.

Zdroj: nc

​Oznam na dverách Základnej cirkevnej školy Matky Alexie na Palackého

Bratislavský samosprávny kraj sa rozhodol prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách, ktorých je zriaďovateľom už dnešným dňom. Dôvodom pre tento krok je prítomnosť žiakov na viacerých stredných školách z Malackého okresu, kde už prítomnosť nového koronavírusu bola potvrdená.

Zdroj: nc

Takýto oznam visí na​ Gymnáziu Grosslingova, podľa nariadení BSK bola škola zatvorená už dnes

Podľa slov hlavného hygienika Jána Mikasa na Slovensku ešte epidémiu nemáme. „Zostaňte doma a zabráňte stretávaniu sa s ľuďmi,“ povedal Mikas po zasadnutí krízového štábu. Sú však dve nové ohniská nákazy, po Bratislave sa dva nové prípady potvrdili v Martine a Košiciach.

Páčil sa vám článok?