Koronavírusom bola nakazená aj 47-ročná vodička električky MHD - ako na to reagoval DPB?

9.3.2020

Zdroj: FB DPB

Páčil sa vám článok?

Jednou z nakazených pacientiek koronavírusom je aj 47-ročná vodička električky, u ktorej bola potvrdená pozitívna cestovateľská anamnéza. Informovali o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo a Zuzana Eliášová - hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

"Dopravný podnik Bratislava, a. s. eviduje, že jednou z pacientiek s potvrdeným ochorením COVID-19 na území SR je osoba, ktorá pracuje aj pre DPB ako vodička električky na tzv. kratší pracovný čas. Tá sa vírusom nakazila počas jej súkromného pobytu mimo SR koncom februára," informovala prostredníctvom tlačovej správy hovorkyňa DPB Mgr. Adriana Volfová.

"Verejnosť i svojich zamestnancov DPB, a. s. ubezpečuje, že šanca na prenos choroby je minimálna, napriek tomu zodpovedne a v súlade s informáciami podanými zástupcom hlavného hygienika SR pristúpil k preventívnej karanténe tých zamestnancov, ktorí s dotyčnou kolegyňou prišli do blízkeho kontaktu a pochopiteľne tiež dôkladne dezinfikuje tiež priestory vodičov," zdôraznila.

O vodičke s potvrdeným koronavírusom informoval ráno primátor Bratislavy, ktorý povedal, že v DPB boli prijaté mimoriadne preventívne opatrenia ako napríklad: "Dezinfikujeme všetky vozidlá MHD a na každej zastávke sa otvárajú automaticky všetky dvere." 

"Počnúc 7. marcom 2020 vykonáva DPB prostredníctvom expresne vysúťaženej dodávateľskej firmy intenzívnu a dlhotrvajúcu hĺbkovú dezinfekciu všetkých vozidiel. Oproti zmluvne stanovenému termínu 15. marca budú všetky vozidlá vo vozovom parku dezinfikované už do pondelka 9. marca 2020. Už pred 7. marcom bola zavedená zvýšená dezinfekcia dopravných prostriedkov účinnými látkami na báze alkoholu a liehu počas každodennej údržby vozidiel. Tretím opatrením je zavedenie dezinfekcie polymérovým prostriedkom cez elektrostatický postrekovač, ktorý znásobí virucídny účinok predchádzajúcich opatrení. Dopravný podnik Bratislava zároveň svojim zamestnancom poskytuje dezinfekciu a ďalšie ochranné prostriedky vo veľkom rozsahu a samozrejme sa tiež sústredí na dezinfekciu ich pracovných priestorov, ktorá sa rovnako vykonáva na dennej báze.  Vodiči dostávajú dezinfekčné prostriedky, gél na ruky spolu s utierkami a tiež dezinfekčný prostriedok na madlá, či dopytové tlačidlá, ktorý môžu využívať počas služby. Dezinfekciou sú vybavení aj revízori a je prístupná prostredníctvom aplikátorov vo všetkých vozovniach a na sociálnych zariadeniach. Po mimoriadnom zasadnutí pracovnej skupiny DPB, a. s. v nedeľu 8. 3. 2020 o 22.00 hod. sa pristúpilo k ďalšiemu rozšíreniu týchto opatrení s okamžitou platnosťou. Spoločnosť je v priamom kontakte s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave a so zástupcom hlavného hygienika SR.," zvádza sa v tlačovej správe DPB. 

(ars)

Páčil sa vám článok?