Palác zakrýva les neforemných stromov

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Keď sa v roku 1885 gróf Ján Pálffy, jeden z najbohatších magnátov v Uhorsku nasťahoval do svojho nového paláca na prešporskej Promenáde (dnes Hviezdoslavovo námestie), rozkladal sa pod jeho oknami udržiavaný mestský park. Netušil, že o sto rokov, po dvoch svetových vojnách a vláde socializmu, bude bohato zdobené priečelie jeho paláca zakryté lesom neforemných stromov.

Gróf Ján Pálffy dal nový palác postaviť na mieste zrušeného stredovekého opevnenia a mestskej priekopy, za starým domom, ktorý patril už niekoľko generácií jeho predkom. Projekt novostavby vypracoval vtedy už vo Viedni známy a renomovaný architekt, v Prešporku narodený Viktor Rumpelmayer zo starej kamenárskej rodiny.

Priečelie paláca stvárnil ako napodobeninu francúzskych barokových palácov. Nad portálom nesú dvaja kamenní obri - atlanti balkón s bohato prelamovaným kamenným zábradlím. Nad dverami na balkóne je umiestnený rodový erb grófa Pálffyho.

Nad celou budovou prebieha atika ozdobená postavami antických bohov a bohýň (Juno, Diana, Zeus, Herkules, Venuša a Pallas Athena). Tie pravdepodobne dodal sochár Anton Brandl. Vnútro paláca bolo prepychovo zariadené najmä v miestnostiach reprezentačného poschodia viseli obrazy od svetových majstrov, sochy významných umelcov dopĺňali zariadenie kvalitným starožitným nábytkom.

To všetko sa zmenilo po smrti grófa Jána (1908), ktorý nebol ženatý a nemal potomkov. Palác daroval študentom, zariadenie rozpredali na dražbách. Z paláca sa stala škola, prepychové krby a portály zničili študenti. Úpravy pre školské účely boli často veľmi necitlivé a tak dnes už len máločo v budove pripomína časy jej lesku. Slávu paláca odvial čas a priečelie paláca zakryli dlho neorezávané stromy.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie