Stürzerova cukráreň bola na Sedlárskej ulici

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Reagujem na trošku chaotické spomienky Štefana Sedláka z čísla 19 pod názvom U Stürzera piekli najlepšie makové rožky. Na Židovskej ulici boli síce starinárstva, ale my sme im hovorili vetešníctva, úbohučké obchodíky, z ktorých každý pripomínal blší trh.

Pamätám si tie obchodíky veľmi dobre, pretože s potvrdením môjho starého otca, že mnou ponúknuté veci som v domácnosti neukradol, chodil som tam predávať rôzne nepotrebné krámy.

Na rohu Dlhej a dnešnej Strakovej ulice bola cukráreň, lenže nie Stürzerova. Táto fungovala aj po roku 1948, neskôr tam zriadili predajňu Supraphon. Stürzerova cukráreň bola na Sedlárskej ulici. V článku spomínaný Žalúdek mal krajčírstvo hneď v tesnom susedstve lekárne na rohu Sedlárskej a Ventúrskej ulice. Pekáreň Dobos (nie Doboš) sa nenachádzala na kraji Ventúrskej, ale v tesnom susedstve paláca, v ktorom je dnes rakúske veľvyslanectvo.

Skoro na kraji bola dielňa husliara Osvalda Willmana, ku ktorému denne chodil na debaty a na vínko maliar Ján Mudroch. Naproti sídlila poisťovňa, malý obchodík s písacími strojmi, holič Litomericzky, mäsiar Orbán a hračkárstvo Rózsa. Na Sedlárskej ulici smerom k námestiu vedľa Stürzera bola maličká mliekareň Tittl, hračkárstvo Freistadt, oproti bol veľký textilný obchod U motýľa a povyše bol obchod s kravatami. V zime, v lete pred vchodom stála vždy čokoládovo opálená majiteľka.

Smerom k Michalskej veži po ľavej strane vedľa budovy Uhorského snemu bola malá drogéria, dámske klobučníctvo a vo dvore vynikajúca reštaurácia Štubňa. Povyše Segnerovej kúrie bol malý filatelistický obchod Rudaš a vedľa spomínaný Stožický. Medzi bránami bol obchod s kobercami Fornheim, malé ovocinárstvo Litschauer a malý obchod, kde predávali bonbóny, volal sa Sisi. Na Rybárskej bráne bolo kvetinárstvo Skarka, neskôr Opus, na rohu s Dlhou bolo Linoleum a vedľa slávne klenotníctvo uja Mórica Weinstabla.

V článku spomínaný Rumlauf - tak sme ho doma volali - R. Umlauf zastupoval Sollingen a v tesnej blízkosti bola predajňa kief a kartáčov firmy Carl Grüneberg. Tam, kde je dnes diétna reštaurácia, bolo zastupiteľstvo Singer, hračkársky obchod Thaller a oproti bodega Thék. 

Juraj Linzboth

Páčil sa vám článok?