Spomienkový album 22/1999

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Stredná časť Námestia SNP sa používala v 16. až 18. storočí počas korunovácií uhorských kráľov ako miesto, kde z vysokého pódia musel nový kráľ po latinsky odriekať korunovačnú prísahu. Nemusel ju vedieť naspamäť, opakoval slová, ktoré mu predčítal arcibiskup.

Pódium obyčajne stálo na mieste pred kláštorom Milosrdných bratov (postavený pred rokom 1728). Námestie bolo známe ako „Námestie prísahy“ (Schwurplatz).

V roku 1825 korunovali v Prešporku za uhorskú kráľovnú štvrtú manželku cisára Františka. Bola to dcéra bavorského kráľa Maximiliána Josefa. Ako mladú princeznú ju vydali za würtenberského kráľa, ktorý s ňou však nikdy nežil a dal sa s ňou rozviesť. Až neskôr si ju vzal trojnásobný vdovec, cisár František.

Karolína Augusta bola v Prešporku častým hosťom. Mesto dalo na jej počesť postaviť v roku 1828 pred kostolom Milosrdných bratov fontánu, dielo viedenského sochára profesora Josefa Kliebera. Fontána pretrvala sto rokov. Keď sa pred 50 rokmi rozhodli postaviť aj v Bratislave pomník „osloboditeľovi“ generalissimovi Stalinovi, musela fontána, pripomínajúca osobnosť obľúbenej panovníčky, zmiznúť. Rozobrali ju. Kde sa stratili jej súčasti, nie je známe. Cenné boli najmä hlavy levov, ktoré akoby vychádzali z výklenkov pod obeliskom fontány.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie