Bratislava si kedysi potrpela na hygienu

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Zochovej ulici hore na rohu bola meštianska škola - chlapčenská a hneď vedľa dievčenská. Do chlapčenskej chodili chlapci z Zukermandla, Karlovej Vsi, Lamača, Dúbravky, Dornkapli (teda z Mexika) a čiastočne aj z Ivánky pri Dunaji.

Po Dunaji sa plavili lode Orol, Sokol a III (rímska trojka). Vídali sme aj maďarskú loď Szent István či loď Leda (teda Ledašíf). Tá vozila do Viedne ovocie z blízkeho okolia Bratislavy (vtedy ešte Prešporka). Obchodníci si dali do putní meno a kilá, loď odišla a ráno sa vrátila aj s putňami a peniazmi, ktoré si každý podľa mena prevzal. Vo Viedni sa totiž už vtedy predávalo aj v noci.

Bratislava bola kedysi na úrovni aj po kultúrnej stránke. Na Heydukovej ulici mal tanečnú školu Gustáv Bod. Každú nedeľu večer tu mala prístup všetka bratislavská mládež. Tancovať sa chodilo aj na Dunajskú ulicu do Robotníckeho domu, do Slamenej búdy, do hostinca U Valčíka, či do Petržalky ku Gamlovi. Pri Starom moste bolo v Petržalke kúpalisko Lido. Bratislavčania sa však chodili kúpať aj na devínske kúpalisko. Chodilo sa tam loďou, na loďkách, peši po ceste alebo krížom cez Kobylu. Na rieke Morave tam bolo veľké kúpalisko, kam chodila skoro celá Bratislava.

Mesto malo aj svoje varieté, ktoré bolo v Redute a vystupovali tu kúzelníci a speváci ako Rudolf Cortés či Michal Belák. Na dnešnom Námestí 1. mája bola Tratrarevue a kino Lux. Na Firšnáli - to bol život. Boli tu kolotoče, hojadačky a rôzne atrakcie, kúzelníci, fakíri. Bola tu aj zemeguľa vyrobená zo železných trubiek v priemere asi 15-20 metrov a vo vnútri jazdil motocyklista hore-dolu. Chodili sem aj cirkusy. Bol tu anglický cirkus Charles, kde vystrelili človeka z kanóna do samého špicu šapitó. Kolotoč vtedy nepotreboval elektrinu, točili ho chlapci, ktorí vyliezli na povalu kolotoča a roztočili ho jedna radosť.

Bratislavská mládež si v tom čase zakladala trampské osady ako napríklad Utah, Rikatádo, Tornádo, Nevada a podobne. Vtedy každý chlapec vedel hrať na gitaru, mandolínu alebo bendžo, ináč si dievča nenašiel. Trampisti nosili kockované košele, kovbojské klobúky, vybíjané opasky a kanadky. Mali aj svoje zrazy, ktoré sa volali Potlach. Boli to veľkí ochrancovia prírody.

Vtedajšia Bratislava si veľmi potrpela na čistotu a hygienu. Každých 100 metrov boli hygienické zariadenia - WC. Boli to na povrchu krásne bledozelené búdky, vo vnútri biele. Nikto teda nemusel vyhľadávať všelijaké kúty a parky. Bratislava vtedy žila aj v noci. Pri Veľkom Baťovi bol od večera do rána pojazdný bufet. Mesto malo plynové lucerny a bolo vždy krásne vysvietené. Vtedy som nepočul, že by bol niekto niekoho v noci prepadol alebo okradol.

Štefan Sedlák
(Koniec)

Páčil sa vám článok?