Spomienkový album 21/1999

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na dolnom konci Trhového námestia (Marktplatz, Vásártér, teraz Námestie SNP) pod areálom Milosrdných bratov a oproti teraz už „Starej“ tržnici, stál od 18. storočia rad barokových meštianskych domov.

V nárožnom pri Špitálskej ulici bol známy hostinec „U zlatej husi“, ktorého vývesný štít je uložený v zbierkach Mestského múzea. V 20. rokoch aj túto časť námestia zasiahla vlna modernizácie.

Architekt Emil Belluš vypracoval projekt na stavbu Ústredného družstva (dom číslo 13, teraz Slovenská kreditná banka). Objekt postavený v roku 1935 bol svojou architektúrou taký úspešný, že vzápätí postavili podľa projektu toho istého autora aj ďalší na nároží (dom číslo 15, pôvodne Roľnícky dom a Roľnícka vzájomná pokladnica, teraz Ľudová banka) a neskôr aj ďalší medzi nimi (dom číslo 14, teraz McDonald´s)

Vznikol tak architektonicky jednotný rad polyfunkčných objektov s obchodnými, bankovými, spoločenskými, administratívnymi, ako aj obytnými priestormi. Výstavbu komplexu zavŕšili na prelome 50. a 60. rokov dostavbou čísla 12 (Dom kultúry), ktorého projektant vedome nadviazal riešením fasád na Bellušove stavby, ktoré ešte ani doteraz neprestali byť modernými.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?