Bankový dom so včelím úľom na fasáde

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dom na nároží Klobučníckej ulice a Námestia SNP dnes málokoho upúta svojou architektúrou. Zaniká v lesíku stromov pred budovou tržnice a pozornosť od neho odpútavajú aj vysoké novostavby, ktoré s ním susedia.

Pred deväťdesiatimi rokmi však tento dom patril k najvýstavnejším v okolí. Postavili ho na začiatku novozriadenej ulice, ktorá vznikla rozšírením a regulovaním stredovekej Klobučníckej uličky. Nová ulica mala zabezpečovať reprezentačný prístup k novému objektu mestskej radnice, k Primaciálnemu palácu. Prechádzala miestom zbúraného mestského opevnenia.

Ozdobná strecha nad nárožím nového domu (číslo 7) pripomínala barokové strechy veží, napríklad na Michalskej, a akoby symbolizovala nový vstup do stredovekého mesta. Dom postavili v rokoch 1910 až 1911 ako obytný a bankový palác. Projekt vypracoval architekt N. Katser.

O tom, že v objekte od počiatku pôsobila banka - sporiteľňa, dodnes svedčí kamenná skulptúra úľa - symbolu sporivosti, na štíte nad skoseným nárožím. Fasádu domu stvárnili v umiernenom secesnom slohu s novoklasicistickými prvkami. Na štíte obrátenom k tržnici sú ako dekorácia okolo okna použité dve reliéfne postavy letiacich anjelov - štítonosov, ktorí na iných budovách obyčajne niesli znak uhorského kráľovstva. Vznikli pravdepodobne v ateliéri sochára A. Meszmera.

Na schodisku domu boli ešte v roku 1990 v oknách zachované sklá s leptaným secesným dekórom. Secesný bol pôvodne aj interiér bankovej haly na prízemí, ktorý však v 40. rokoch zničili. V bankových priestoroch už niekoľko desaťročí pôsobí Poľské kultúrne stredisko.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?