Studnička so železitou vodou

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V údolí riečky Vydrice pomenovanej po vydrách, ktoré v nej kedysi žili, sa nachádza Železná studnička. V stredoveku vody Vydrice poháňali kolesá až deviatich vodných mlynov. Keď však občas letné horúčavy vysušili koryto riečky, klepot mlynov sa zastavil.

Preto si miestni mlynári na hornom toku riečky umelo vybudovali (od roku 1760) až štyri jazerá ako zásobárne v prípade letného vysychania vody v koryte. Nuž práve v strede medzi týmito umelo vybudovanými jazerami sa nachádzali aj pramene minerálnej železitej liečivej vody.

Dodávali dosť minerálky, a tak podnikavý mlynár Ján Trommer po mnohých naťahovačkách s mestom nakoniec dostal povolenie, aby mohol železitú vodu využívať na kúpeľné účely v budove na tento účel postavenej. Povolenie dostal 18. júla 1828 a už 7. júna 1830 vstúpili do kúpeľnej budovy prví kúpeľní hostia. Volali sa Ferdinandove kúpele a boli hojne navštevované. Po páde monarchie boli kúpele premenované na Železnú studničku.

Pramene minerálnej vody sa časom úplne stratili, možno v dôsledku vybudovania už spomínaných jazier, kúpeľná budova schátrala, až ju nakoniec zbúrali.

Igor Janota

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie