Na mieste paláca Tatra banky kedysi žili Kelti

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prvou významnou stavbou, ktorá zaznamenala začiatok prestavby južnej strany dnešného Námestia SNP po 1. svetovej vojne, bola stavba bankového paláca Tatra banky.

Jediná banka, ktorá sa mohla pýšiť tým, že vyrástla zo slovenského podložia (založili ju roku 1886 v Turčianskom Svätom Martine), získala niekoľko meštianskych domov na mieste bývalého stredovekého mestského opevnenia a priekopy v tesnom susedstve kláštora uršuliniek a pomerne nedávno postaveného paláca pošty (1912).

Jeden zo zbúraných domov bol významný tým, že sa v ňom v roku 1874 narodil hudobný skladateľ Franz Schmidt. Počas výkopu základov na novostavbu banky sa zistilo, že miesto bolo už aj dávno predtým významné. Už v storočiach pred Kristovým narodením tam žili Kelti, čo potvrdil nález pokladu strieborných keltských mincí.

Projekt nového paláca vypracoval M. M. Harminc so svojou projekčnou kanceláriou. Objekt stavali v rokoch 1922 - 1925. Popri prepychových budovách Eskontnej banky, Zemskej banky či Union banky vznikol v centre mesta ďalší výstavný objekt, honosne vybavený a s umeleckým citom zariadený bankový palác. V horných poschodiach boli byty. Tu žil aj bankový riaditeľ, brat spisovateľa Janka Jesenského, Dr. Vladimír Jesenský so svojou rodinou.

Bohatstvo banky sa okrem interiérov (patrilo k nim aj jedno z najlepších kín v Bratislave) prejavilo najmä na fasáde. Portály z ušľachtilého kameňa vyplnili bronzovými mrežami od pražskej firmy Franta Anýž. Sochy na priečelí personifikujú poľnohospodárstvo, obchod, priemysel, bankovníctvo. Sú dielom sochára Jána Koniarka.

V 70. a v 80. rokoch budovu využívala Slovenská televízia. Nedávno sa stala sídlom Ministerstva kultúry SR. Pri nákladnej rekonštrukcii umiestnili do vstupného priestoru pamätnú tabuľu M. M. Harmincovi a vo vestibule vznikol zárodok galérie búst významných osobností slovenskej kultúry.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?